HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Hlavný tréner Ján Šimko zhodnotil prípravu na sezónu 2022/2023

Prípravné obdobie je za nami.
30. ročník Tipos Extraligy sa začína už tento piatok 16. septembra 2022. Prvé kolo odohrá naše mužstvo na ľade súpera v Prešove. V nedeľu 18. septembra nastúpime v domácom prostredí proti HKM Zvolen.
Chlapci majú za sebou niekoľko týždňov intenzívej prípravy a prípravných zápasov. Hlavného trénera  A-mužstva Jána Šimka sme poprosili o zhodnotenie prípravy. 
 
Ako ste spokojný s prípravou mužstva na novú sezónu 2022/2023? Podarilo sa naplniť stanovené ciele?
      "Poviem otvorene a priamo. Po úvodnom testovaní nám trošku spľasli očakávania ohľadom kondičnej pripravenosti niektorých hráčov. Kto sleduje a vidí kam sa svetový hokej uberá, určite mu neunikne, že sa hrá 60 minút v šprinte a bez vybudovania kondičného základu to jednoducho nejde. K tomu sme si hneď s hráčmi sadli a jasne, zreteľne sme si povedali, ako bude vyzerať najbližších päť týždňov. Musím však vyzdvihnúť počas celého obdobia pracovnú morálku a nasadenie chlapcov. To, čo sme si naplánovali, sme všetko stihli odtrénovať. Popri kondičných blokoch sme samozrejme v rámci procesu vytvárali základy identity a princípov hry, ktorou sme sa chceli a chceme prezentovať. Do toho nám postupne prichádzali zápasy, v ktorých sme chceli vidieť, či ideme správnym smerom. Nebudem klamať, z hľadiska víťazstiev a výsledkov je s prípravou spokojnosť. Čo sa týka hráčov, je to rozdielne. Niekomu objem a intenzita tréningov sadne skôr a u niekoho to trošku trvá, tam sme preukázali trpezlivosť s výkonnosťou, ale blížime sa do súťaže a tam tie nároky budú na nás všetkých maximálne."
 
Na čom treba hráčom ešte zapracovať?
      "Čaká nás aj naďalej množstvo práce, nechceme zbytočne predbiehať. Potrebujeme kvalitne pracovať z týždňa na týždeň od zápasu k zápasu. Hráči si musia byť vedomí, aké úlohy majú  v tíme a byť na seba nároční, aby každý urobil maximum pre úspech v každom pracovnom dni."
 
Ako sa vám pracuje s asistentom Marekom Kolbom?
       "S Marekom sa spolu poznáme od mládežníckych čias. Je medzi nami dôvera a vieme, čo môžeme od seba očakávať, a to je podstatné. Rozdelenie úloh je zrejmé, obidvaja chceme byť úspešní, a preto nás spoločná práca baví."
 
Najpozitívnejší a najslabší moment prípravy?
      "Najpozitívnejší moment prípravy? Že nám to zatiaľ sadlo s cudzincami, dôležité však bude, aby v tom pokračovali aj naďalej, keď sa bude náročnosť už len zvyšovať. Potešil ma štart do turnaja vo Zvolene a zápas s Krefeldom, naopak komplikácie nám narobili výpadky zranených hráčov z procesu, hlavne troch obrancov zo základnej zostavy."
 
Aký bol prístup hráčov k trénigovému procesu? 
      "Hráči sú profesionáli, a to si vyžaduje veľkú dávku uvedomelosti a zodpovednosti za prípravu a svoj výkon, resp.výkonnosť. Ak sa u nejakého hráča objavia v tomto smere nejaké problémy, sme tam na to, aby sme do toho vstúpili a problém vyriešili. Zatiaľ sme v tomto smere  v rámci spoločnej prípravy neriešili žiadny problém."
 
Aká nálada panuje v mužstve pred začiatkom súťaže?
      "Nálada sa v mužstve dvíha cez výsledky a to, že nám príprava výsledkovo vyšla sa odrazilo aj na pozitívnych emóciach. Súdržnosť a skvelá partia na ktorú takisto vsádzame sa však buduje a ukáže časom, hlavne v situáciach, ktoré by mohli nami nejako otriasť."
 
text/foto M.N.