HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Hokejky v dievčenských rukách

„Ženský hokej, alebo snaha oň, vznikom v Liptovskom Mikuláši presne 16. februára 1991. Niektoré dievčatá, ktoré sa rozhodli hrávať pravidelne hokej, prišli na zimný štadión v kanadách, iné v krásnom, ale prišli. Spočiatku sme mali jeden veľký problém, kto bol ochotný sa nám venovať. Napokon sa nás ujal Dušan Odehnal, bývalý tréner MLD „B“. Neskôr ho pre zdravotné problémy nahradili Vladimír Kögel a Milan Gabriel. Vedúcim mužstva sa stal Jozef Kasanický. Na prvé tréningy chodilo okolo tridsať dievčat!“

Takto si na počiatku ženského hokeja v Liptovskom Mikuláši spomína jedna z prvých hráčok Yvonna Trunkqalterová, dnes pracovníčka sekretariátu HK 32.

Dievčatá trénovali 4 dni do týždňa. Na pár mesiacov sa ich cvičiskom stalo futbalové ihrisko vo Vitálišovciach, bežeckou dráhou vyšliapaný chodník popri potoku Smrečianka. To bolo pochopiteľne v lete 1991. Potom na začiatku sezóny sa vyskytol problém s prilbami a košíkmi. Konkrétnu pomoc im vtedy poskytol pán Budinský, potom súkromný podnikateľ Kamil Herver, ktorý sa nebál investovať do niečoho, čo v Mikuláši ešte nebolo.

Napokon prišiel 11: január 1992. Bol o vskutku historický deň. Ženské hokejové družstvo HK 32 zohralo na domácom ľade svoj prvý oficiálny priateľský zápas. V poradí to bolo už ich druhé stretnutie. V decembri 1991 zvíťazili v Poprade nad ženským hokejovým klubom RENOMAL 6:4! V odvete - 11.1. 1992 - na domácom ľade vyšla hra lepšie hosťom, dievčatám z Popradu, ktoré zvíťazili 3:2. Góly za Mikuláš zaznamenali Katarína Papierníková a Martina Palúchová.

O niekoľko dní - 24. a 25. januára 1992 sa konal ustanovujúci zjazd Slovenského hokeja žien v Topoľčanoch, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia 12 klubov a zástupca SŽĽH Ján Koporec. Pracovné predsedníctvo viedla Yvona Trunkwalterová z Liptovského Mikuláša. Ženska sekcia SZĽH sa stala skutočnosťou.

Hráčsky káder sa postupne profiloval. Do prvých stretnutí nastúpilo mužstvo v zostave: Táňa Palúchová, Oľga Husárová, Alena Čomajová, Stanislava Albertová, Miriam Augustínová, Jana Čechová, Martina Droppová, Martina Koniarová, Miroslava Kubincová, Martina Lizišťanová, Martina Palúchová a Tatiana Palúchová, Yvonna Trunkwaltero, Alena Plávková, Henrieta Mitterpachová, Katarína Trnovská, Nora Pavlovičová, Katarína Papierníková, Andrea Mendrejová, Martina Špirková.

V prvej etape dievčatá zohrali viac priateľských stretnutí. V Poprade vyhrali 6:4, v odvete doma s Popradom prehrali 2:1, doma so Žilinou prehrali 6:0 a v Žiline remizovali 1:1. Neskôr sa zúčastnili turnaja v Žiline za účasti družstiev Bratislavy, Popradu, Žiliny a Lipt. Mikuláša. S Bratislavou vyhrali 6:4. so Žilinou prehrali 2:0 a s Popradom 9:4.

V dňoch 14. - 15. marca 1992 sa dievčatá z Lipt. Mikuláša zúčastnili I. ročníka mjstrovstiev Slovenska v ľadovom hokeji žien. Na turnaju sa zúčastnilo desať družstiev (Bratislava, Dubnica, Košice, Levice, Popradu, Skalice, Trenčína, Topoľčian, Žiliny a Lipt. Mikuláša). Dievčatá z Liptova tu prehrali s Dubnicou 6:4, nad Trenčínom zvíťazili 2:1 a s Topoľčanmi 1:0.

Postupom času sa vedúcou mužstva stala Yvona Trunkwalterová a ako tréneri pôsobia „vytrvalo“ a s nadšením Dušan Odehnal, Vladimír Kögel a Milan Gabriel.

Ženský hokej je teda tu. I keď ho mnohí berú ako atrakciu a k veľkej hre mu ešte tiež čosi chýba, treba priznať, že ak dievčatám vydrží snaha a radosť z hry, potom sa iste nájdu aj financie, sponzori i HK 32 načrie hlbšie do svojich finančných zdrojov a ženský ľadový hokej v Lipt. Mikuláši prežije. A to v dnešnej dobe veru nie je málo!