HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

V nedeľu 24. septembra súboj v Nitre

pridané: 24.09.2017

HK Nitra

 

Počiatky nitrianskeho hokeja siahajú do decembra 1926, kedy miestni nadšenci založili Hokejový klub AC Nitra. Nitra sa tak spolu s Banskou Bystricou, Popradom a Bratislavou zaradila medzi slovenských hokejových priekopníkov, ktorí začali šíriť tento krásny šport. Dôkazom napredovania hokeja pod Zoborom bol v roku 1933 zisk prestížneho Tatranského pohára.

 

Na najväčšie úspechy si však Nitrania museli počkať do 80-tych rokov, resp. na prelom druhého a tretieho tisícročia. Nitra vyhrala v sezónach 1983/84, 1986/87, 1988/89, 1991/92, 1992/93 a 2002/03 prvú slovenskú národnú hokejovú ligu (1.SNHL), resp. 1.hokejovú ligu (1.HL). Od vzniku samostatnej slovenskej hokejovej extraligy chýbala Nitra v najvyššej súťaži iba trikrát.

 

Opätovný vzostup nitrianskeho hokeja začal v sezóne 2002/03, kedy hráči v bielo-modrých dresoch vybojovali extraligu. V nasledujúcej sezóne sa udržali medzi slovenskou elitou a v sezóne 2004/05 obsadili konečné 5.miesto. Vtedajší najväčší úspech prišiel v sezóne 2005/06. Nitra s prehľadom vyhrala základnú časť extraligy a po skončení play-off obsadila historické tretie miesto, čo znamenalo zisk bronzových medailí.

 

Veľká medialová žatva začala od sezóny 2012/13, kedy sa pod Zobor po dlhých rokoch vrátil Jožko Stümpel a na trénerskú stoličku sa postavil Antonín Stavjaňa. V sezóne 2012/13 obsadila Nitra tretie miesto, keď v semifinále vypadla s Košicami. Rovnaký súper zastavil Nitranov aj v ďalšej sezóne, tentoraz až vo finále. Mediala z toho bola aj v sezóne 2014/2015. Po prehre v semifinále s Banskou Bystricou získala Nitra ďalší bronz.

 

Nová sezóna 2015/16 bola splnením zlatého sna. Zverenci trénera Antonín Stavjaňu obsadili po základnej časti druhé miesto, ale v play-off dokázali vystúpať na vrchol. Nové kanadské posily, ktoré prišli v priebehu tejto sezóny hájiť bielo-modré farby sa stali skutočnými lídrami obmeneného tímu. Nitra svoj prvý titul získala vo finále proti Banskej Bystrici. Zdolala ju 4:2 na zápasy. Súčasťou zlatého mančaftu bol aj náš odchovanec Radoslav Macík. Minuloročná sezóna bola, čo sa týka finálového obsadenia rovnaká, len nakonci série sa tešili z prvenstva v Tipsport lige Banskobystričania po výsledku 4:1 na zápasy.

 

Z kádra po sezóne 2016/17 odišiel Marek Slovák, Radoslav Macík a Marek Tvrdoň. Po dlhšom čase klub opustil Čech Bajtek i hokejový veterán Juraj Štefanka. Do Liptovského Mikuláša sa vrátil Lukáš Paukovček. Šesť absencií v ofenzíve by mali vyplniť v tíme „corgoňov“ Daniel Štumpf, slovenský Kanaďan David Friedmann, ex-Martinčan Daniel Rzavský, sľubne sa javiaci reprezentačný útočník Matej Paulovič, Tomáš Mikúš, ako aj najlepší strelec prípravy, nevysoký kanadský pravák s talianskymi koreňmi Anthony Luciani. V bránke ostal Američan Hartzell. Obranu opustil iba Eric Meland, pribudli však dve staré známe tváre Jozef Kováčik s Milanom Hruškom. 

 

V sezóne 2016/17 sme s Nitrou odohrali tieto zápasy

 

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Nitra  4:3sn

HK Nitra - MHk 32 Liptovský Mikuláš  4:1

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Nitra  2:4

HK Nitra - MHk 32 Liptovský Mikuláš  6:3

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Nitra  1:4

HK Nitra - MHk 32 Liptovský Mikuláš  5:1

 

Zloženie tímu

 

Tréneri: Andrej Kmeč,Dušan Milo,Stanislav Petrík

 

Brankári:Eric Hartzell(USA),Frederik Foltán,Juraj Halo

 

Obrancovia: Jozef Kováčik, Milan Hruška, Matúš Rais, Miroslav Pupák, Peter Ordzovenský, Karol Korím, Filip Kuzma, Branislav Mezei, Jamie Milam (USA), Mitch Versteeg (CAN)

 

Útočníci: Henrich Ručkay, Tibor Kutálek, Andrej Kolár ml., Daniel Štumpf, Tomáš Mikúš, Juraj Šiška, Timotej Šille, Daniel Rzavský, Judd Blackwater (CAN), Richard Ondrušek, Michal Krištof, Matej Paulovič, Matt Cope (USA), Anthony Luciani (CAN), David Friedmann (CAN)