HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

22. septembra nás čaká súboj v Detve

pridané: 21.09.2017

HC 07 Detva

Hokej pod Poľanou vznikol v roku 1954. V tom istom roku bola vybudovaná v Detve aj prvá ľadová plocha. O dva roky neskôr začal klub pracovať s mládežou a v roku 1957 Detvania prihlásili seniorské mužstvo do organizovanej súťaže. V roku 1977 sa začalo s výstavbou krytého zimného štadióna, ktorý bol po roku výstavby odovzdaný do prevádzky.

Dôležitý moment sa odohral v sezóne 1983/1984, keď sa detvianskemu hokeju podarilo dostať na mapu 2. SNHL. O desať rokov na to Detva postúpila do 1. ligy, v ktorej sa udržala dve sezóny. Od roku 1997 fungoval v meste hokejový klub MHK Detva. Tomu sa podarilo v sezóne 2000/2001 vrátiť 1. hokejovú ligu pod Poľanu. V ročníku 2003/2004, už pod hlavičkou zvolenského B tímu, vyhral celú súťaž. V roku 2007 sa dovtedajší klub sídliaci v Detve, HKm Detva rozhodol z popudu majiteľa, ktorý bol väčšinovým vlastníkom klubu presťahovať do Lučenca. Menšinovým akcionárom bol klub ŠK Detva v zastúpení mesta Detva a tak hokej v Detve bol ohrozený. Na scénu ale prišiel nový klub s názvom HC 07 Detva.

Hneď v prvom ročníku sa podarilo novému celku vyhrať 2. ligu a postúpiť späť do druhej najvyššej slovenskej súťaže. Vo vedení klubu bol vtedy aj bývalý reprezentant Slovenska Dušan Pohorelec. Klub najprv účinkoval v 2. hokejovej lige, ktorú hneď vyhral a postúpil do 1.  hokejovej ligy. Jednu sezónu pôsobil klub ako B-tím Zvolena. Veľký úspech HC 07 Detva prišiel v sezóne 2014/2015, keď hokejisti pod vedením trénera Dušana Kapustu vyhrali 1. ligu a dostali sa do baráže o Extraligu, v ktorej však neuspeli a podľahli Žiline 1:4 na zápasy. Predtým sa Detvanom ešte podarilo dvakrát obsadiť štvrté miesto.

Po neúspešnom pokuse o tipsportligovú príslušnosť v sezóne 15/16 cez baráž sa zdalo, že Detva zotrvá v druhej najvyššej súťaži. Problémy v martinskom hokeji však napokon posunuli tím spod Poľany do Tipsport ligy. Vedenie klubu nemalo na budovanie kádra pre tipsportligovú sezónu veľa času aj to sa do značnej miery premietlo do kádra zloženého z hokejistov, ktorí vlani pôsobili v 1. lige. Pred historicky prvou sezónou v najvyššej hokejovej súťaži došlo k zmenám v kádri i na samotnom štadióne, ktorému chcel dať majiteľ klubu Róbert Ľupták novú tvár. Trénerskú dvojicu tvoria Dušan Kapusta s Miroslavom Chudým, manažment klubu rozšíril Milan Murček, ktorý v minulosti pôsobil v MHC Martin.

 

V play-out v sezóne 2016/17 sme odohrali s Detvou štyri zápasy:

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC 07 Orin Detva  4:1 

HC 07 Orin Detva - MHk 32 Liptovský Mikuláš  1:3

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC 07 Orin Detva  2:3

HC 07 Orin Detva –  MHk 32 Liptovský Mikuláš 2:5

 

Zloženie tímu:

Brankári: Matt Larose, Adam Nagy, Vladislav Verbický

Obrancovia: Jozef Sládok, Miroslav Macejko, Graeme Strukoff,  Martin Šimon, Frederik Fekiač, Michal Dvořák, Dominik Jendroľ, Ivan Zorvan, Denis Fedosov

Útočníci: Ladislav Ščurko, Rastislav Gašpar, Igor Halás, Patrik Huňady, Matúš Chovan, Jakub Žilka, Nino Ondris, Juraj Milý, David Videlka, Maroš Surový, Michal Murček, Branislav Srnka, Jakub Cíger, Karlis Ozolinš (skúška)