HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Pred sezónou 2017/18 na slovíčko s Ivanom Droppom

pridané: 05.09.2017

Minuloročný návrat medzi hokejovú elitu sme začali výborne. Určite boli prvé zápasy nad očakávania fanúšikov. V prvých 20 dueloch  sme si pripísali osem výhier v riadnej hracej dobe a tri po predĺžení. Zo zvyšných zápasov sme prehrali sedemkrát po šesťdesiatich minútach, a dva razy v predĺžení. V polovici novembra nám to stačilo na pozície v bezpečnom strede tabuľky, ďaleko od zostupových vôd. Po Vianociach akoby uťalo. Po vysokej výhre nad Trenčínom 8:3 sme dokázali uspieť len v jedinom zápase a v 18 prípadoch sme odišli s dlhým nosom. Veľká kríza spôsobila tabuľkový prepad až na posledné miesto.

„To, že sme boli v baráži, nie je z pohľadu mikulášskeho hokeja až také mínus. Neviem, čo sa stalo v decembri, resp. v januári. Možno to bola nováčikovská daň alebo iné vplyvy. Baráž sme však zahrali jednoznačne. Nikto nemal pochybnosti o tom, či patríme medzi slovenskú elitu alebo nie,“ zhrnul v krátkosti minulý ročník Ivan Droppa.

Aj napriek tomu, že sme sa nenachádzali  v ľahkej situácii, dokázali sme sa zomknúť a v play-oute sme jednoznačne dominovali. Štvorčlennú tabuľku sme ovládli a extraligu zachránili v predstihu.

„Pre našich mladých hráčov bola minulá sezóna vysoká škola hokeja, pretože sa viezli na víťaznej vlne, mali krízu a napokon sa dokázali vzchopiť a zachrániť extraligu. Boli úplne hore, ale zažili aj pád na dno. Najhoršie prehry sú 1:2, 3:4, 2:4 po nájazdoch. Nedostávali sme vysoké laty, ktoré by nám povedali, že na to jednoducho nemáme. Išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o psychickú záležitosť a tú sme nevedeli prekonať. Baráž je veľmi ťažká. Prvoligisti nemajú čo stratiť. Hráči potvrdili, že mentálne sú veľmi silní. Mladíkom to muselo dať veľmi veľa. V tomto roku budú o to lepší,“ skonštatoval.

Posezónne zmeny odštartovalo oznámenie novej trénerskej dvojice. Do Liptovského Mikuláša sa vrátila dvojica bývalých úspešných hokejistov Pavol Paukovček, Juraj Halaj. V minulom ročníku doviedli Martin do semifinále.

„Sú to naši mikulášski odchovanci. Tunajší hokej ich vychoval a majú k nemu vzťah. Potvrdili sme aj to, že vieme získať nielen našich hráčov, ale aj trénerov. Chceme stavať na tom, čo máme tu.“ 

Kostru kádra tvoria ako v minulej sezóne hráči, ktorí hokejovo vyrástli v Mikuláši. Jediným legionárom je momentálne Jakub Langhammer. Brankári a aj niektorí hráči patria do mladšej alebo strednej generácie. Skladačku sme doplnili o skúsenosť a kvalitu na modrej čiare v podobe Rada Suchého a Janka Tabačeka. Diváci sa môžu tešiť na súboj v bránkovisku. Andrej Košarišťan preukázal svoju kvalitu, no nedostal poriadnu príležitosť. Juraj Hollý pôsobil dva roky vo Fínsku. V tejto fáze je o cieľoch do sezóny ťažké hovoriť, no jednoznačné je, že všetci od hráčov až po fanúšikov sa chcú vyhnúť baráži.

„Samozrejme, cieľom pre sezónu je play-off.  Ak nechceme hrať o udržanie sa v lige, musíme prekĺznuť medzi prvú osmičku. Takisto to bolo aj minulý rok, no nedokázali sme vyhrávať. Ďalším faktorom sú aj financie. Súťaž bude nesmierne náročná. Majstrom sa chcú stať Košice, Nitra, Zvolen, Banská Bystrica, Trenčín, Zvolen. Aj my chceme vyhrať ligu, no osobne ma bude tešiť viac, keď sa naši mladíci teraz vyhrajú. O štyri roky ich vhodne doplníme kvalitnými hráčmi a budeme hrať možno aj o titul. Nechceme, aby sa nám stalo, že sa tím rozpadne kvôli vysoko nastaveným zmluvám. Hokej u nás takto nikdy nebol nastavený. Mikulášsky fanúšik chce vidieť vo farbách ešky čo najviac odchovancov. Týmto sme charakteristickí. Je to lepšie aj pre juniorov. Vidia, že ich šanca príde. Je to len na nich. Napríklad v Slovane takú príležitosť nemajú. Tam je KHL veľmi silná a mládež nemá istú budúcnosť. U nás dostane dobrý junior príležitosť. Predtým to v prvej lige nebolo asi až také lákavé, no extraliga je predsa iná úroveň a vidím ten rozdiel. Ako veľmi dobrý príklad slúži Matúš Sukeľ. Dostal sa do reprezentácie, vyhlásili ho za najlepšieho nováčika súťaže a to nebol nikde inde, iba tu.  Som rád, že Matúš na sebe robí. Mladí vidia existujúcu cestu nahor,“ uzavrel Ivan Droppa.