HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

„Old Boys“ - Veteráni

Za predchodcov družstva veteránov môžeme považovať výber bývalých hokejistov (starí páni), ktorí v minulosti príležitostne zohrali stretnutia zo svojimi rovesníkmi z iných hokejových oddielov. Z tohto obdobia treba spomenúť napr. stretnutie proti športovým novinárom v roku 1975 a v roku 1977 pri oslavách 45. výročia ľadového hokeja s celkom Banskej Bystrice. Podobne tomu bolo aj pri 50. výročí.

Iniciátorom a organizátorom dnešného družstva veteránov bol Vladimír Majerík v roku 1984. Ich prvé hokejové vystúpenie bolo dňa 22.2 1984 s dr­užstvom Žiliny (výsledok 8:3). Druhé v Žiline 28.2 1984 (výsledok 4:4). Potom nasledovali ďalšie stretnutia. Dňa 17.4 1984 na vypredanom zimnom štadióne v Lipt. Mikuláši zohrali zaujímavý zápas s LES ANCIES QUEBEC z Kanady. Domáci zvíťazili 8:1, zúčastnili sa turnaja veteránov v Bratislave (za účasti Kladna, Slovana Bratislava, HC Gottaro Flynes zo Švajčiarska a Partizán Lipt. Mikuláš). Potom nasledoval I. ročník medzinárodného turnaja veteránov na ZŠ v Lipt. Mikuláši, ktorý bol 6.-8. marca 1986 za účasti družstiev z Norimberga, Quebecu, Slovana Bratislava a domáceho mužstva. Mikulášťania sa umiestnili na 2. mieste. Dňa 12.-15.12 1986 sa zas veteráni z Liptova zúčastnili na turnaji v Norimbergu a zohrali aj stretnutie v Plzni.

V roku 1987 sa uskutočnili vzájomné stretnutia: dňa 18.3 1987 v Lipt. Mikuláši s Norimbergom. V dňoch 1.-5. 12. 1987 bolo zas stretnutie v Norimbergu.

Už v sezóne 1984/1985 sa veteráni Lipt. Mikuláša prihlásili do Okresného hokejového majstrovstva. V roku 1987/88 sa stali víťazom okresnej súťaže. Súperom nastrieľali 254 gólov. Veteráni hrávajú nielen pre potešenie, pre udržanie kondície, telesnej sviežosti, ale „profesorsky kolektív“ rád odovzdáva svoje bohaté skúsenosti mládeži a preto mnohí členovia mužstva veteránov pôsobia ako tréneri a funkcionári.

V roku 1987 veteráni vykonávajú letnú prípravu (raz týždenne) na štadióne MAYTEXU (závody 1. mája) v Lipt. Mikuláši. V roku 1988 boli na turnaj v Norimbergu. Stali sa víťazom turnaja. Cestou do SRN zohrali stretnutie s veteránmi v Plzni, nad ktorými zvíťazili 7:1. Za domácich hrali hráči, ktorí v sezóne 1973/74 bojovali o postup do I. ligy. V roku 1988 zohrali viac prípravných stretnutí vo Zvolene, Banskej Bystrici a v Brezne. V tomto období zohrali na domácom ľade priateľské stretnutie so Slovanom Bratislava a to po úmrtí Vladimíra Urbana. Čistý zisk zo stretnutia venovali pozostalým.

V roku 1990 veteránov HK 32 pozval starosta mesta Achen (NSR). Po peknom prijatí na radnici, uskutočnili stretnutie s mužstvom II. ligy NSR Achenom pred vypredaným hľadiskom. Vyhrali 6:1 a podľa miestnej tlače pekne reprezentovali slovenský hokej. V roku 1991 pokračovali v pravidelnej letnej príprave, hrali priateľské futbalové stretnutia. Zohrali ich deväť. Sponzorom družstva sa stal podnikateľ Marián Janči. Tento zorganizoval pre členov mužstva posedenie pri guláši. Na ľade v tomto období boli od septembra a to jeden deň do týždňa. Zohrali celé série prípravných stretnutí (Zvolen, Ban. Bystrica, Brezno, Žilina).

Veteráni aj v roku 1992 pôsobia intenzívne. Zúčastňujú sa letnej prípravy, odohrali už viac futbalových stretnutí, zohrali priateľský zápas s reprezentačným mužstvom Grécka (vo februári). Prvé stretnutie vyhrali 15:1 a druhé 8:1. Stretli sa aj s výberom mesta Ružomberok a s výberom okresu.

Činnosť veteránov riadi výbor v tomto zložení: Dušan Halaj (predseda), Vladimír Majerík (tajomník), Anton Kalousek (pokladník), Peter Tkáč (tréner), MUDr. Gustáv Zaťkalík (lekár), Pavol Wágner (vedúci mužstva), Michal Vlha (člen výboru) a Róbert Cwirina (tlmočník).

V mužstve sa za posledné roky vystriedali títo hráči: Igor Mišura, Pavel Brachna, Peter Ondrejka, Peter Lepiš, Štefan Blaho, Anton Kalousek, rantišek Smerčia, Peter Tkáč, Dušan Halaj, Milan Kriýka, Emil Sliviak, Ján Plch, Vinco Školiak, Vladimír Majerík, Dušan Lazišťan, Tibor Koniar, Viliam Kulpa, Zolo Strcula, Ján Trucka, Ivan Vlha, Peter Cibák, Ivan Cibák, Milan Gabriel, Pavol Maguta, Marián Janči, Miroslav Droppa, Roman Bella, Peter Matejka a Braňo Štulajter. Škoda, že zo zdravotných dôvodov nemôžu hrávať Ivan Naď, Jozef Sasko a Ivan Križka. Väčšina týchto hráčov sa venuje príprave aj na sezónu 1992/1993.

Veteráni v súčasnom období (II. polrok 1992) robia prípravy na 10. výročie svojho vzniku.