HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Tréner Róbert Spišák: „Každá jedna prehra nás ťahala postupne dole."

pridané: 23.02.2017

Začiatok súťaže nám vyšiel veľmi dobre na prekvapenie mnohých a do konca decembra sme sa držali v strede tabuľky. Už to bol úžasný výsledok a určite s tým nikto na začiatku sezóny nepočítal. Po novom roku prišiel zlom, prišli prehy s tímami, s ktorými sme si predtým dokázali poradiť. Od začiatku nového roka sme odohrali štrnásť zápasov, vrátane dohrávky 15. kola proti Martinu a na konto sme si pripísali len jednu výhru proti Trenčínu a výhru v predĺžení v spomínanej dohrávke. Na náš vrub pribudlo dvanásť prehier a prepadli sme sa postupne na dno tabuľky.

„Každá jedna prehra nás ťahala postupne dole. Počas sezóny sme pôsobili na chlapcov tak, aby sme pri výhrach neuleteli a pri prehrách nepadli. Aby sínusoida bola na zodpovedajúcej úrovni, bez veľkých emocionálnych výkyvov. V zápasoch sme odovzdávali oduševnený, bojovný aj takticky vyspelý výkon ale prišli prehry, ktoré nás začali lámať a sťahovať dole, čo nebolo dobré pre ďalší vývoj v súťaži. Tie štyri šestiny sme predvádzali dobré výkony.  Mali sme veľmi dobré postavenie v tabuľke na prekvapenie mnohých odborníkov. Stačil jeden nevydarený mesiac a všetko sa nám zrútilo ako domček z karát. Ale nie je dobré sa vzdávať. Myšlienka  play-off by mala byť stále na pamäti, veď sa hrá ešte o 21 bodov, ale ak by aj nie, tak tieto zápasy by potom mali byť prípravou na play-out. Bolo by dobré ísť do baráže vo víťaznom ťažení. Priorita bola udržať sa v Tipsportlige a všetko navyše, by bol už len pekný bonus.  My sme v tom bonuse išli, žiaľ  piata šestina sa nám nevydarila."

Poďme to troška rozobrať, čo všetko mohlo prispieť k vzniku toľkých prehier.

„Musím podotknúť, že pod prehry v januári sa podpísal dosť veľký výpadok hráčov v tréningovom a zápasovom procese z dôvodu zranení a chorôb.  Richard Stehlík mal tréningový aj zápasový výpadok kvôli bolestiam chrbtice, neskôr absentoval tri týždne pre zápal pľúc, bratia Hunovci boli mimo pre zranenie a chorobu, Martin Kriška odohral zápasy v teplotách, Marek Uram mal krátky výpadok pre chorobu, Andrej Laco, Maroš Piatka a Andrej Lištiak sa postupne zapájali do tréningov a zápasov po zraneniach. Dlhodobo je zranení Bobček atď... Bolo vidieť že súčinnosť bola narušená vo všetkých formáciách. Mali sme aj brankársky výpadok. Karol Križan mal zdravotné patálie, v bráne sme dali priestor mladému Durnému a Nagyovi. Keď sa vám aj napriek snahe nabalia do toho všetkého nešťastné prehry, ktoré vás dávajú postupne dole, tak je to zlé. Hlavne na mladých hráčov sa to veľmi podpísalo.  Nemajú také skúsenosti zo zápasov,  keď o niečo dôležité ide a potom vznikajú elementárne chyby."

Keby sme sa na to celé chceli pozrieť v globále, tak v podstate do konca roka 2016 sme si viedli veľmi dobre a určite sme mnohých svojim postavením v tabuľke prekvapili. Asi málokto by uveril, že by sme mohli byť v strede tabuľky a dokázali s tímami, ktoré sú v Tipsportlige už nejakú tú sezónu, uhrať kvalitné a víťazné zápasy. V kádri máme najviac odchovancov v lige, na čo by sme mali byť hrdí.

„Chceli sme hrať s tým čo máme, čiže s vlastnými odchovancami, ktorých veľmi dobre dirigovali a predávali im svoje skúseností starší hráči, či už Marek Uram, Jožko Stümpel, Martin Cibák. Nepotrebovali sme niekoho dotiahnuť do dobre rozbehnutého tímu, pretože by to mohlo narušiť vnútornú pohodu v tíme. Pohybovali sme sa na piatom až siedmom mieste dosť dlhú dobu. Zrazu došlo k tomu, že iné mužstvá sa posilňovali v počte päť, osem až desať hráčov v zostave a kvalita tímov okolo nás sa zvýšila. Takže sú niekde inde kvalitatívne oproti úvodu. Aj to všetko okrem našich výpadkov poznačilo našu neúspešnosť, a to, že keď sme v prvých zápasoch s tými tímami  vyhrávali, zrazu sme ďalšie zápasy prehrali a ťahali sme za kratší koniec. Ja stojím za chlapcami ktorí sú v tíme aj za tými ktorí teraz prišli. Určite sme nemali takú kvalitu na určitých postoch ako súperi, ale našou húževnatosťou, nasadením, prístupom k tréningovému procesu a zápasu sme dokázali eliminovať tieto hendikepy a boli sme úspešní. Bohužiaľ prišlo zlé obdobie, zranenia, choroby, výpadky z tréningového a zápasového procesu a to sa odrazilo na výkonoch a prehry nás veľmi poznačili, najmä tie nešťastné zápasy a teraz je len na nás ako sa z toho dostaneme."

Dalo by sa niečo hráčom vytknúť v tréningovom alebo hernom procese?

„Chlapci majú dobrý prístup k tréningovému procesu aj k zápasu. Najhorší zápas z nášho pohľadu v domácom prostredí bol s Novými Zámkami, kde som mužstvo nepripravil dobre na zápas. Vedeli sme, že ide o veľa a absolútne sme to nezvládli. Dokázali sme sa otriasť, ale nie čo sa týka výsledkov, ale herne a bojovnosťou. V nasledujúcich zápasoch bolo vidno to srdiečko na chlapcoch, že chcú túto nepriaznivú sériu zastaviť. Aj v momentálnej situácii stále svedomito pristupujú k tréningovému procesu. Čiže tam problém nie je. Chlapci sa snažia vždy dať zo seba všetko. Chcú sa odvďačiť divákom, chcú predať svoje meno, a pre klubové farby odviesť maximum. Takže nesúhlasím s názormi, že by niekto nebojoval alebo nechcel."

Okrem zápasu s Novými Zámkami doma, sme mali ešte jeden výrazne slabší zápas v Banskej Bystrici, kde sme prehrali 1:6.

„Áno, zápas v Banskej Bystrici do veľkej miery poznačila veľká chorobnosť v tíme. Martin Kriška, Karol Križan, Matej Moravčík a  ďaľší chlapci bojovali s teplotami a boli sme radi, že ten zápas máme za sebou. Šli sme tam s tým, aby sme extrémne nevyhoreli. Hrali sme vonku, ale zápas sme odložiť nemohli a tak sme museli nastúpiť s tým čo sme mali. Boli tam aj dobré momenty, hlavne druhá tretina z nášho pohľadu bola dobrá."

Pravdou je, že nám poslednú dobu chýba aj kus šťastia. Dovolím si tvrdiť, že keby sme ho mali trošku viac, niektoré zápasy mohli vyzerať trochu inak a mohli byť v náš prospech.

„Veľmi dobrý zápas sme odohrali v Trenčíne, kde sme fyzicky prevyšovali súpera. Tlačili sme ich celý zápas, ale chýbalo nám to povestné šťastíčko v koncovke s ktorou sme sa dosť trápili vo väčšine prehratých zápasov. Veľmi mrzia domáce prehry so Žilinou a Zvolenom, kde sme nastrieľali osem gólov a aj tak sme prehrali. Tam bolo cítiť na mladých chlapcoch strach o výsledok."

Posledný zápas sme odohrali na ľade majstrovskej Nitry, kde sme prehrali 1:5.

„Vedeli sme, že to bude náročné.  Nitra má dobrý vstup do zápasu a veľmi dobre disponovanú útočnú, kombinačnú hru a našou úlohou bolo otupiť ich úsilie a to sa nám zo začiatku podarilo. Škoda, že sme dostali v 12tej minúte dva rýchle góly. Súper sa dostal do hernej pohody. Aj my sme sa dostávali do gólových príležitostí, ale buď sme ich riešili pomaly alebo málo agresívne. Mali sme to riešiť jednoduchšie a boli by sme sa vrátili do zápasu, priestor na to bol, príležitostí sme mali. Čo sa týka nasadenia, bojovnosti a oddanosti klubovým farbám, hráčom nemám čo vytknúť, tam to bolo disciplinované. Urobili sme ale pár chýb, ktoré súper potrestal."

Do tímu pribudli tri nové mená. Obranné rady vystužil Patrik Luža a Emil Bagin a útok Jakub Langhammer. Poďme ich trošku zhodnotiť.

„Patrik Luža odohral veľmi dobrý zápas v Nitre, prekvapil ma svojim prístupom, bojovnosťou, nasadením, bol pomerne veľa vyťažovaný na ľade.  Veľmi dobre sa zhostil tejto úlohy a bolo vidieť že mu hra chutí, je to talentovaný obranca.  Langhammerovi to veľmi dobre herne myslí je zručný ale fyzicky má ešte určitý deficit. Emil Bagin je prínosom, má pomerne dobrú strelu, je dôrazný."

Čo by teda mohlo začať fungovať a nakoplo by tím k lepším výsledkom? V piatok nás čaká zápas proti silným Košiciam.

„Aby sme sa vrátili do starých koľají, urobili sme určité rotácie vo formáciách, ktoré vyskúšame už v zápase proti Košiciam. Do prvej formácie pribudol obranca Patrik Luža, ktorý sa pripojí  k Stehlíkovi, v útoku bratia Hunovci a na krídlo sa presunie Kriška. Druhá formácia bude v zložení Nádašdi, Mezovský, Uram a bratia Sukeľovci. Tretia lajna v zložení Cibák, Lištiak, Uhrík, vzadu Bagin a Šiška a štvrtá zostáva v zložení Stumpel, Vybíral, Laco s obrannou dvojicou Kadlubiak a Moravčík. K rošádam teda prišlo najmä v prvých troch formáciách. Uvidíme čo prinesie spolupráca Hunovcov s Kriškom, ktorí kedysi spolu hrávali a či dôjde k oživeniu a zlepšeniu hry." 

Na záver otázka. Ako vnímate tunajších fanúšikov, ich názory na momentálne postavenie mužstva v tabuľke?

„Vážim si fanúšikov Liptovského Mikuláša, ktorí sú stále pri nás či sa nám darí, alebo nie. Zároveň chápem aj tých, čo nie sú spokojní a vyjadrujú svoj negatívny postoj. Verte, že robíme a robiť budeme aj naďalej všetko preto, aby sa v Liptovskom Mikuláši Tipsport liga zachovala. K tomu samozrejme potrebujeme aj pomoc všetkých fanúšikov hokeja na Liptove."

Liptovský Mikuláš má množstvo skvelých fanúšikov, ktorí sú pri mužstve v dobrom aj v zlom, ale aj tých, ktorí sú kritickí a vyjadrujú nahlas svoj postoj a názor na pôsobenie mužstva v najvyššej hokejovej súťaži. Ja osobne verím, že naši chlapci na čele s realizačným tímom, urobia pre zachovanie Tipsport ligy v našom meste všetko, čo je v ich silách. Preto by sme sa mali všetci spojiť pre hokej, pre našu EŠKU. Dokážme, že aj v tomto meste je ešte stále dosť ľudí, ktorí sa nenechajú strhnúť negatívnym obdobím a dokážu podporiť svoj tím aj v tých najhorších časoch. Ukážme, že nie sme len fanúšikmi úspechu, ale že sme fanúšikmi v tom pravom zmysle slova a že dokážeme fandiť až do konca.

M.