HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Na slovíčko s trénerom Ernestom Bokrošom

Kto bol hlavným strojcom vášho príchodu do nášho klubu?
"Jednoznačne pán Michalík, na základe nášho dlhoročného priateľského vzťahu. Je to hlavný podporovateľ klubu a spolu s mestom Liptovský Mikuláš na čele s pánom primátorom Jánom Blcháčom sú kľúčovými osobami aby hokej v Liptovskom Mikuláši mohol naďalej pokračovať."

V polovici decembra 2022, ste prevzal mužstvo spolu s vašim asistentom Martinom Hrnčárom. Museli ste spraviť zásadné zmeny hneď po vašom príchode? Aký bol váš postreh (pocit) na fungovanie kabíny v tomto období?  
"Začal by som tým, že treba určite pochváliť trénerskú prácu našich predchodcov. S mojim kolegom sme po príchode našli „zdravú“ kabínu plnú odhodlaných hráčov bojovať za spoločný cieľ. Za moju dlhoročnú trénerskú kariéru musím priznať, že som ešte netrénoval tak správne morálne nastavenú kabínu, so zdravým jadrom."

Kvalitná práca realizačného tímu si vyžaduje zodpovednosť a dôveru. Bolo ťažké presvedčiť Martina Hrnčára, aby prišiel spolu s vami do nášho klubu? Bol vašou prvou voľbou pri výbere asistenta trénera? 
"Bol mojou prvou voľbou, pretože si veľmi dobre rozumieme, tak ako po pracovnej aj po ľudskej stránke. Spolupracovali sme spolu aj pri reprezentačných výberoch. V kritických situáciách, ktoré vznikajú či už v zápasoch alebo tréningovom procese sa vieme veľmi dobre doplniť."

Po vašom príchode mužstvo do konca kalendárneho roka získalo z 5 zápasov 10 bodov, keď 3 krát po sebe zvíťazilo. Mužstvo sa zodvihlo, prišiel takzvaný "nový impulz"? 
"Určite prišiel nový impulz. Hráčom sme začali vštepovať systém, ktorým sme sa chceli prezentovať na ľade. Každý tréner má takzvané „svoje veci“, ktoré sme sa snažili preniesť na hráčov a potom samozrejme aj do našej hry, kde už však to bolo, aj o samotnej kvalite hráčov a ich individuálnych zručnostiach."

V januári prišla víťazná šnúra, ktorú môžeme s odstupom času zhodnotiť ako kľúčovú v boji o záchranu. Víťazná séria štyroch zápasov na ľade súperov. Prekvapilo Vás mužstvo svojimi výkonmi v tomto úspešnom období? 
"Niekde som zachytil, že takúto víťaznú šnúru si v Mikuláši nepamätajú. V tak vyrovnanej súťaži, ako bola tento ročník musíte nájsť cestu, ako prinášať body do tabuľky aj z ihriskách 
súperov. Keď mužstvo uspeje vo viacerých zápasov za sebou, tak príde energia, chuť a logicky ide všetko lepšie. Nám sa to v januári podarilo, aj keď sme mali nejaké zranenia."

Ako hodnotíte skladbu kádra? Mali ste vytypovaných hráčov, ktorí by mohli posilniť naše mužstvo po vašom príchode ? Chceli ste od vedenia klubu, aby prinieslo nových hráčov? 
"Ako som sa už vyjadril, po morálnej stránke to bolo výborné mužstvo. Treba si na rovinu povedať, že mužstvá okolo nás ako Prešov, Nitra, Trenčín pred koncom prestupového obdobia výrazne posilnili, respektíve urobili zásahy do kabíny a priniesli nových rozdielových hráčov. My sme aj napriek zraneniam troch kľúčových hráčov, s ktorými nám odišlo dovtedy 80 kanadských bodov nepriniesli do mužstva výrazné posilnenie. Chcem poďakovať chalanom Lušňákovi a Vrábelovi, ktorí nám vtedy pomohli a čiastočne zaplnili okienka v našej zostave. Hodnotím to tak, že sme mali veľmi úzky káder, čo nebolo dobré ani z hľadiska konkurencie ani zdravotného stavu."

Pred vaším príchodom malo mužstvo v tabuľke 24 bodov so skóre 63:84 (-21) Vy ste získali ďalších 37 bodov so skóre 61:65 (-4) a nakoniec sa úspešne zachránili v najvyššej slovenskej súťaži. Aké boli vaše ambície s týmto mužstvom? 
"Po našom príchode boli ambície jasné, a to priniesť do Mikuláša po 14 rokoch play - off. Mali sme tak pracovité mužstvo, že v play – out, by sme určite zamiešali karty a bojovali o každý centimeter ľadu. Škoda, že sa nám to nepodarilo."

Ste veľmi skúsený tréner. Ako hodnotíte fungovanie klubu v jednom z najtradičnejších hokejových miest na Slovensku?  
"Treba sa zamyslieť, prečo sa Mikuláš už niekoľko rokov nedokáže odlepiť od spodnej časti tabuľky. Vidím to v dvoch rovinách. Je potrebné vybudovať kvalitný, konkurencie schopný tím, ktorý bude dlhodobo podávať dobré výkony, čo so sebou prinesie aj výsledky. A po druhé, určite je potrebné skvalitniť a rozšíriť realizačný tím, ktorý by mal pracovať pri mužstve. Všetkému treba dať väčšiu profesionalitu, bez ktorej to v extralige nepôjde. Po skúsenostiach aké mám, som prešiel a videl veľa klubov a ich fungovanie. Otvorene poviem, že čo sa týka komfortu zázemia pre hráčov, čo sa týka kabíny a všetkých potrebných aspektov /
regenerácia, posilňovňa a pod., patríme na chvost v extralige."