HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Na slovíčko s Marekom Vankúšom

Marek Vankúš, rodák z Dolného Kubína, obliekal dres Liptovského Mikuláša v sezóne 2014-2015 ako dorastenec, následne jeho hokejová cesta pokračovala do Talianska, kde pôsobil niekoľko sezón. 

Ako si spomínaš na obdobie, kedy si obliekal dres Liptovského Mikuláša?

"Na toto hokejové obdobie si spomínam len v tom dobrom. Boli sme vtedy super partia. Bolo to dobré obdobie. Trénoval nás tréner Dušan Halahija. Spoluhráčov si už ale všetkých nepamätám, ale v pamäti mi utkveli najmä Adam Nechaj, Vladimír Vybiral, Samuel Zahradník a aj súčastní spoluhráči Roman Durný či Simon Kalousek."

Ako si sa dostal do Talianska a prečo práve táto skôr futbalová krajina? 

"V tom čase sa mi ozval tréner Holaza, ktorý ma trénoval kedysi ako malého chlapca, či nechcem prísť vyskúšať hrať hokej do Talianska. Išiel som a neľutujem to. Aj, keď to samozrejme nie je úplne hokejová krajina, tréner sa nám plne venoval. Mávali sme 2-3 tréningy do dňa, keďže sme nechodili do školy. Tiež som mal veľký počet zápasov, pretože som hrával za dorast aj juniorku a nakoniec som tam zostal až doteraz."

Spoluhráči Ťa prijali v Asiagu v pohode?

"Chalani ma prijali medzi seba úplne super aj keď som vtedy nevedel nič po taliansky. Prvé roky sme tam boli traja chalani zo Slovenska, takže sme trávili väčšinu času spolu . Časom som sa naučil jazyk a potom to už bolo super."

Hokejové zázemie v Asiagu, tréningy, fanúšikovia??? 

"Hokejové či hráčske zázemie v Asiagu je podľa mňa super. Je tam všetko, čo hráč potrebuje, rovnako starostlivosť o hráčov je super a tým, že tento rok išli do ICEHL sa to ešte o niečo zdvihlo. Čo sa týka tréningov je to podobné ako tu. Fanúšikov chodievalo tiež dosť na zápasy hlavne, keď sa hralo proti talianskemu klubu tak bolo skoro vždy vypredané. ICEHL je v podstate najvyššia hokejová liga v Rakúsku, ktorej súčasťou sú aj tímy Talianska, Slovinska, Maďarska..."

V Taliansku si strávil pomerne dlhé obdobie. Mal si čas na cestovanie po krajine, kde sa Ti najviac páčilo?

"Samozrejme, keď sme mali voľno, tak sme využili čas na cestovanie. Myslím, že sa mi páčilo všade. Hlavne je tam aj vidieť dosť veľký rozdiel medzi severným a južným talianskom. Celkovo sa hovorí o Talianoch, že sú blázniví, ale na juhu je to fakt šialené."

Z Talianska späť na Slovensko a rovno do Liptovského Mikuláša. Chcelo to už zmenu po takom dlhom čase?

"Áno, predsa som tam bol už dlhú dobu, chcelo to už konečne nejakú zmenu."

V drese Liptovského Mikuláša si odohral prvý zápas proti Prešovu, v ktorom si hneď aj skóroval. Pre mužstvo to nakoniec ale nebolo vydarené stretnutie.

"Áno, no škoda toho výsledku. Ja si myslím, že sme boli lepší. Boli tam nejaké chyby, ktorým sa musíme samozrejme vyhýbať. Keď ich odstránime myslím si, že nebudeme mať problém, lebo súper okrem toho moc šancí nemal."

 Obľúbený tím, hráč, jedlo, auto, krajina (mesto)

"Boston Bruins, obľúbeného hráča nemám, sushi, Audi RS6, krajina asi Taliansko som si obľúbil po tých rokoch."

Text:M.N.

Foto: viva photograph