HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Na slovíčko s Maximiliánom Braunom

Liptovský Mikuláš je Tvoje rodné mesto, tu si sa narodil a s hokejom aj začínal. Kto Ťa priviedol k hokeju a aká bola Tvoja hokejová cesta?

"Áno, narodil som sa v Liptovskom Mikuláši, kde som aj hokejovo začínal. K hokeju ma priviedol môj dedo, s ktorým som aj prvý rok chodil na ľad. Moja hokejová cesta bola zatiaľ veľmi pekná, samozrejme náročná a občas sa objavila aj prekážka ako sezóna počas Covidu alebo zranenie, ktoré ma vyradilo na skoro celú minulú sezónu, ale to k tomu samozrejme patrí."

Po začiatkoch v Liptovskom Mikuláši si pokračoval jednu sezónu v Dukle Trenčín. Ako si spomínaš na toto obdobie?

"V Dukle to bola veľmi pekná sezóna na ktorú mám množstvo pekných spomienok. Na začiatku to bolo náročnejšie, keďže som odišiel prvýkrát z domu, ale postupom času sa to zlepšovalo, až som nechcel odtiaľ odísť."

Z Trenčína viedli Tvoje kroky do Rakúska...

"Áno, posledné štyri sezóny som pôsobil v Rakúsku. Po sezóne v Dukle som dostal možnosť zúčastniť sa Try Outu, a tak som sa tam dostal. Trvalo mi ale dlhšie, kým som sa rozhodol či tam vôbec pôjdem, pretože to bolo zase o niečo ďalej od domova. K rozhodnutiu pre Rakúsko mi dopomohli hlavne rodičia, a s odstupom času môžem povedať, že to bol správny krok. Začiatky tam boli ale veľmi ťažké, pretože som tam nezvládal veľmi školu a chvíľu to trvalo, kým ma niektorí spoluhráči prijali medzi seba. Veľmi mi ten prvý rok pomáhali tréneri, vychovávatelia a mentálny coach, ktorého som mal v akadémii k dispozícii."

Ako vyzerali tréningy, zápasy, a čo Tvoj voľný čas mimo ľadu. Čo všetko Ti pôsobenie v Salzburgu dalo?

"Tréningy boli v doraste zamerané na zlepšenie korčuliarskych aj individuálnych schopností. Som veľmi vďačný hlavne za tie korčuliarske, pretože mi to veľmi pomohlo uľahčiť pohyb na ľade. V juniorke to už bolo viacej o systéme, ktorý bol podobný s tým, čo hrali muži či už v Salzburgu alebo v Mníchove. Voľného času nebolo veľa, keďže dopoludnia bola škola a popoludní tréningy. Výhodou bolo, že akadémia je komplexná a presuny zo štadióna na internát boli chvíľkové. Mal som možnosť spoznať veľa ľudí rôznych národností, či už z futbalu alebo hokeja a som za to vďačný."

Salzburg je určite krásne mesto. Čo by si odporúčal vidieť? Mal si nejaké obľúbené miesto, kde si chodil?

"Salzburg je veľmi pekné historické mesto a určite by som odporučil navštíviť hrad alebo centrum mesta, v ktorom sa nachádza Mozartov rodný dom. Rád som chodil na kopec neďaleko centra mesta, odkiaľ bol pekný výhľad na mesto a okolie."

Ako sa zrodila spolupráca s MHk 32 Liptovský Mikuláš, si rád, že si sa vrátil do rodného mesta?

"Spolupráca s MHk 32 Liptovský Mikuláš sa zrodila tak, že som dlho čakal na zmluvu v Rakúsku, ktorá neprichádzala, a tak som sa spolu s agentom poobzeral po nových možnostiach a táto terajšia bola jedna z nich, ktorú sme zvážili ako najlepšiu. Som veľmi rád, že som sa po piatich rokoch mohol vrátiť domov a opäť hrať za Liptovský Mikuláš."

Čo hovoríš na trénerskú dvojicu, káder, s kým si najlepšie rozumieš v kabíne?

"Trénerská dvojica je veľmi dobrá a určite sa to odráža aj na predvedenej hre, ktorá tu za posledné roky nebola. V kabíne sme výborná partia, ktorá ťahá za jeden povraz a verím, že to tak zostane do konca sezóny. Rozumiem si pomerne dobre s každým, ale najlepšie asi s Miškom Kapičákom."

Akutálne máš za sebou štyri zápasy za Liptovský Mikuláš v Tipsport Extralige. Ako ich hodnotíš?

"V prvých dvoch zápasoch sme mali určite na viac bodov, ako sme získali, pokazili sme si to však sami niektorými zbytočnými vylúčeniami. V treťom a štvrtom zápase sme sa zbytočným vylúčeniam a chybám vyvarovali a zo zápasov sme vyťažili maximum."

Máš nejaké osobné ciele? 

"Momentálne sa sústredím na aktuálnu sezónu a mojim cieľom je byť, čo najviac platným hráčom pre mužstvo. Nemyslím moc na dlhodobé ciele, to čo bude v budúcnosti ukáže čas."

Tvoja obľúbená liga, tím, hráč?

"Rád si pozriem zápasy z NHL alebo KHL. Obľúbený tím Colorado Avalanche a páči sa mi hra Nathana MacKinnona."

Odkaz fanúšikom Liptovského Mikuláša?

"Som vďačný za každého jedného fanúšika Liptovského Mikuláša a verím, že ich bude chodiť na zápasy, čo najviac."