HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Na slovíčko s Marekom Kolbom

Len nedávno ste zavesili korčule na klinec, nechýba vám to?
     "Pravdu povediac, nechýba mi to vôbec. Keďže som profesionálne hrával 21 sezón, nechodievam ani na večerné partičky. Kariéru som ukončil so cťou, uvidím, možno ma to časom chytí, čas ukáže či sa ešte skĺznem. So športom, hokejom som však neskončil, venujem sa trénerstvu, takže v kontakte som ostal."
 
Kde sa vám najlepšie pôsobilo, na ktoré hokejové obdobie si najradšej spomínate?
     "Počas kariéry som vystriedal viaceré tímy. V každom z týchto tímov som zažil pekné zážitky, spoznal skvelých ľudí a dosiahol určité úspechy. Pôsobil som v dvoch najúspešnejších slovenských tímoch, Slovan Bratislava, HC Košice, kde som získal 3. majstrovské tituly a naučil som sa, ako to chodí a ako sa pracuje vo veľkokluboch. Boli to úspešné obdobia mojej kariéry a mal som to šťastie byť v úspešných a víťazných tímoch. Z pôsobenia v Martine si pamätám úžasnú atmosféru počas zápasov, ktorú nám vedel martinský divák ponúknuť. Tak isto sa tam zišla skvelá partia chalanov, bola tam taká rodinná atmosféra, ktorej výsledkom bolo víťazstvo v Kontinentálnom pohári. V Banskej Bystrici som bol pri prvom úspechu bystrického hokeja v extralige (bronzová medaila). Mám z tohto miesta veľmi veľa hokejových zážitkov, spomienok. V Michalovciach sme historicky postúpili do najvyššej slovenskej súťaže po dlhých rokoch. V meste sme vytvorili pravý hokejový boom. Keď to tak zhrniem, v každom klube, tíme, v ktorom som pôsobil som dosiahol hlavne klubový úspech, mal som to šťastie byť v super kolektívoch, ktoré ťahali spolu, spoznal som zaujímavých ľudí, ktorí ma naučili do života veľmi veľa a tieto skúsenosti chcem zúročiť a ponúknuť  do budúcna."
 
Ako sa zrodila spolupráca s MHk 32 Liptovský Mikuláš?
     "Po skončení predošlej sezóny ma kontaktoval terajší hlavný tréner Ján Šimko s tým či by som si vedel predstaviť pozíciu asistenta trénera v MHK 32 Liptovský Mikuláš. Nechal som si nejaký čas na rozmyslenie a po následnom stretnutí s pánom Škanderom som ponuku prijal. Veľmi si vážim, že v Mikuláši sa rozhodli takto a chcem im zato poďakovať. Budem robiť všetko preto, aby som ich dôveru opätoval."
 
Ako sa Vám spolupracuje s hlavným trénerom Jánom Šimkom?
     "S trénerom Šimkom sa poznám už dlho, sme Popradčania. Mne sa s ním spolupracuje v pohode,. Mám sa od neho čo to naučiť. Úlohy máme rozdelené, ja mám na starosti prácu s obrancami. Navzájom sa dopĺňame, rešpektujeme a učímevsa každým dňom nové veci. Myslím a som presvedčený, že spolupráca je na dobrej, profesionálnej úrovni."
 
Venujete sa aj mentálnemu koučingu, prečo je to v poslednej dobe také dôležité?
     "Áno, venujem sa aj mentálnemu koučingu. V podstate som sa s ním stretol už počas kariéry. Už vtedy som si povedal, že raz, keď ukončím aktívnu kariéru chcem pomáhať športovcom aj takýmto spôsobom. Vlastne, každý úspešný tréner by mal byť v prvom rade dobrým koučom. Tie dva roky po ukončení kariéry som sa vrhol na štúdium, získal som certifikáciu. Rôzne štúdie, výskumy dokazujú, že na celkový výkon športovca má čoraz väčší vplyv mentálne nastavenie. Som presvedčený, že v tomto trende výrazne zaostávame za západnými krajinami, kde je to už bežná rutina.
A čo to ten koučing vlastne je?
     "K tejto téme by sa dalo písať veľmi veľa, zhrniem to. Veľa športovcov si myslí, že ak im niekto odporučí mentálneho trénera, že nie je s nimi niečo v poriadku, zľaknú sa. Opak je pravdou. Mentálna príprava nie je o klinickej psychológii, ale predovšetkým o posune, napredovaniu športovca v jeho kariére k lepším výsledkom. Je to dôležitá zložka prípravy športovca tak ako aj fyzická časť a pomáha mu uplatniť celý potenciál pri podávaní športového výkonu. Takýto tréning je dlhodobý proces učenia mentálnych zručností, odolnosti, respektíve uvoľňovania potenciálu, ktorí v sebe máme, no niekedy nás brzdí v dosahovaní našich najlepších výkonov. Pomáha športovcom zlepšovať sa v zvládaní a využívaní stresu, pracovať s emóciami, koncentráciou, získavanie sebadôvery, pomáha tiež zvládať rozhodujúce okamihy v zápasoch, pracovať s myslením, správne nastaviť ciele, strach z neúspechu, naučiť sa byť zodpovedný za svoje rozhodnutia a v neposlednom rade ide o poznanie samého seba. Tak ako sa dá natrénovať fyzické telo, dá sa natrénovať aj mentálna odolnosť vďaka rôznym metódam a technikám."
 
Ako ste spokojný s prípravou mužstva na novú sezónu?
     "To je skôr otázka na celý realizačný tím, ale keď môžem za seba. Pri tíme som krátku dobu, hráčov stále spoznávam. S pracovnou morálkou tímu za prípravné obdobie môžeme byť spokojný. V prípravných zápasoch sme videli veľa toho čo sme trénovali počas tohto obdobia. Zápasy nám ukázali silné stránky tímu, ale samozrejme aj to na čom treba popracovať, v čom sa chceme zlepšiť. Atmosféra v tíme je pozitívna aj vďaka výsledkom, ktoré sme dosahovali. Netreba ich podceňovať, ale ani preceňovať. Sila tímu sa však ukáže v samotnej súťaži. Potom môžeme hodnotiť objektívnejšie."
 
M.N.