HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Na slovíčko s Juliusom Vähätalom

Ako by si sa charakterizoval ako hráč?

"Som všestranný hráč s dobrými korčuliarskymi schopnosťami. Mám dobrú strelu a rád pomáham svojmu tímu k víťazstvám. Tvrdo pracujem na oboch stranách klziska a nikdy sa nevzdávam."

Aká bola tvoja hokejová cesta?

"Momentálne žijem svoj detský sen ako profesionálny hokejista. Ako profesionál hrám už 9 rokov a som naozaj nadšený, keď vidím, že budem napredovať v slovenskej hokejovej lige."

Tvoj najväčší úspech v doterajšej kariére a čo by si ešte chcel dosiahnuť?

"Povedal by som, že moje najväčšie úspechy sú draftovanie do NHL, reprezentácia Fínska do 20 rokov a takmer 400 zápasov vo fínskej najvyššej lige. Chcem sa ešte viac rozvíjať ako hráč a chcem vedieť, ako ďaleko to môžem s hokejom dotiahnuť. Cítim, že je vo mne veľký potenciál."

Po rokoch strávených v najvyššej fínskej lige a jednej sezóne vo Švédsku prichádzaš do Liptovského Mikuláša okúsiť Slovenskú najvyššiu hokejovú súťaž. Ako k tejto spolupráci došlo?

"Po minulej sezóne vo Švédsku som nadobudol pocit, že chcem prísť do Európy a hrať hokej aj mimo Švédska a Fínska. Dostal som ponuky aj z iných líg, ale rozhodol som sa, že by som veľmi rád prišiel na Slovensko. Počul som skvelé veci o kvalite ligy a cítim, že dobre zapadnem. Keď ma kontaktoval Liptovský Mikuláš, bolo to rýchle rozhodnutie."

Mohol by si porovnať fínsku a švédsku súťaž (zápasy, tréningový proces)?

"Fínske a švédske súťaže sú si dosť podobné, povedal by som, že sa vo Švédsku trochu viac korčuľuje ako vo Fínsku. Tréningový proces sa líši tak, že vo Fínsku tímy viac trénujú mimo ľadu a hokejová kultúra je o niečo viac pred Švédskom. Veľmi sa teším, na to, že spoznám ako je to na Slovensku!"

Slovenskú hokejovú súťaž teda okúsiš prvýkrát, aké sú tvoje pocity, očakávania, prípadne osobné ciele?

"Cítim sa naozaj dobre. Očakávam, že odohrám svoju najlepšiu sezónu a teším sa, že budem získavať body a pomáhať nášmu tímu k víťazstvám."

Navštívil si niekedy v minulosti Slovensko?

"Bohužiaľ nie, bol som v Českej republike na turnaji ale o Slovensku ako krajine som počul len dobré veci.

Čo by si odkázal fanúšikom do Liptovského Mikuláša?

"Nech si užijú pekné leto a teším sa na vás všetkých na štadióne!

Tvoja prezývka, obľúbené jedlo, obľúbený film, hokejový vzor? Prezývka: Julle. Obľúbené jedlo: ťažko si vybrať, ale dobrý steak je ťažké prekonať.  Obľúbený film: Star Wars trilógia.  Hokejový vzor: Sidney Crosby, rád som sledoval aj Mariána Gáboríka.