HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Posezónny rozhovor so športovým riaditeľom klubu Ing. Vlastimilom Škanderom

Skúste zhodnotiť tohtoročnú sezónu, ktorá napokon skončila úspešnou barážou so zotrvaním nášho mužstva v Tipos extralige.

     "Po dvoch sezónach, keď bola súťaž uzatvorená bez obavy z vypadnutia, hodnotím sezónu 2021/2022 ako vyrovnanejšiu a hlavne mužstvá zo spodku tabuľky výrazne posilnili svoje kádre. Po odohratí 50 kôl športový cieľ, ktorý bol  stanovený minimálne vyhnúť sa baráži, sme nesplnili. Keď sme spolu s pánom Michalíkom vstupovali takto pred rokom do funkcií mali sme určite vyššie ambície.

Mužstvo po ukončení základnej časti sa zodpovedne pripravovalo na záverečné zápasy o udržanie sa v extralige  aj keď dlho muselo čakať na svojho prvoligového súpera. Veľmi nám pomohli dva priateľské zápasy s barážistom českej extraligy, mužstvom Rytíři Kladno. Osobne som v baráži proti Vlci Žilina, ktorý jednoznačne dominoval v 1.lige, čakal ťažšiu sériu, ale ukázalo sa, že naši hráči pod vedením skúsených trénerov sa pripravili po mentálnej aj taktickej stránke na výbornú."

Môžete vyzdvihnúť jednotlivých hráčov, ktorí vás výkonmi potešili a naopak, ktorí boli v sezóne sklamaním?

     "Z domácich odchovancov jednoznačne Martin Kriška, stabilné výkony podával Michal Uhrík a potešili ma aj výkony mladého brankára Patrika Kozela. Na týchto hráčov treba stavať aj v nasledujúcej sezóne. Zo zahraničných hráčov by som vyzdvihol fínskeho obrancu Sameli Venteläho a útočníka Kamila Walegu. Februárovým príchodom Ildara Shiksatdarova sa zvýšila kvalita v útoku. Očakávania nesplnili útočníci Urban, Obdržálek a Jurík, ktorí svojou produktivitou mali tvoriť kostru mužstva."

Najvyššia slovenská súťaž sa bude v našom meste hrať aj nasledujúci ročník. Aké sú najbližšie plány vedenia klubu?

     "Udržanie extraligy pre mesto bolo povinnosťou, hlavne pre kontinuitu zaraďovania odchovancov v najvyššej súťaži, ako aj záväzok pre našich fanúšikov, aby aj v nasledujúcej sezóne mohli navštevovať zápasy proti najlepším mužstvám na Slovensku. V tejto súvislosti musím uviesť, že v baráži za postup do extraligy mali hráči nášho súpera štvornásobne vyššie prémie a mesto Žilina má od sezóny 2021 podpísanú trojročnú zmluvu o mimoriadnej finančnej podpore seniorského mužstva za účelom postupu do extraligy.

Veľmi dôležité bude najbližšie rokovanie poslancov zastupiteľstva mesta Liptovský Mikuláš, na ktorom očakávame jasný odkaz, či je záujem podporovať dva najpopulárnejšie kolektívne športy, hokej a futbal. Môžeme byť hrdí, že sme mesto olympijských víťazov, ale aj fakt, že sa radíme medzi štyri mestá - Bratislava, Trenčín, Michalovce a Liptovský Mikuláš, ktoré pôsobia v najvyšších súťažiach na Slovensku. Náš hokejový klub, ktorého jediným akcionárom je mesto Liptovský Mikuláš, za šestnásť mesiacov, teda za rok 2021 a ani po skončení tejto sezóny nedostal z mestského rozpočtu žiadnu dotáciu na športovú činnosť, čo predstavuje sumu 283 tisíc eur.

Pred rokom sme si naplánovali rozpočet príjmov a nákladov na tri sezóny, následne na prelome rokov sme pozvali zástupcov poslaneckých klubov, ako aj nezávislých poslancov, kde sme ich oboznámili o systéme fungovania klubu a  detailne poskytli informácie o jednotlivých položkách financovania.“



Nastanú vo vedení klubu nejaké zmeny ?

     "Funkcie členov v Dozornej rade a Predstavenstve sú v kompetencii poslancov mestského zastupiteľstva, funkciu výkonného a športového riaditeľa schvaľuje Predstavenstvo klubu.  Osobne pre moje pôsobenie vo funkcii bude veľmi dôležité uznesenie z najbližšieho mestského zastupiteľstva."

Poďme k realizačnému tímu. Zostanú pri mužstve aj v nasledujúcom ročníku tréneri Mikula a Šimko ?

   "Začnem verejným poďakovaním Jánovi Michalíkovi, výkonnému riaditeľovi klubu. Poďakovanie patrí jednému z najskúsenejších slovenských trénerov Petrovi Mikulovi, ako aj jeho asistentovi Janovi Šimkovi a trénerovi brankárov Petrovi Lepišovi.

Obrovský kus kvalitnej práce odviedol marketingový manažér Martin Borsík ale aj klubová fotografka Magdaléna Nahálková.

Nasledujúci deň po poslednom barážovom zápase boli oslovení adepti na post hlavného trénera. S určitosťou to bude slovenský tréner a kontrakt na sezónu 2022/23 by mal byť podpísaný do 12.mája. Prebehli aj osobné pohovory s niektorými hráčmi o možnosti pôsobenia v našom mužstve, klub si uplatnil opcie hlavne na hráčov - odchovancov, Krišku, Uhríka, Mezovského a Kozela, zo zahraničných hráčov máme záujem udržať si obrancov Venteläho a Salijiho, z útočíkov centra Walegu. Útočnik Shiksatdarov dostal lukratívnu ponuku  v ruskej KHL. "
 
Fanúšikovia sa konečne vrátili na tribúny. Čo by ste im chcel odkázať ?

     "Napriek tomu, že aj táto sezóna bola poznačená kovidovými opatreniami bez účasti divákov, chcem poďakovať verným fanúšikom za ich účasť a podporu a želám si, aby nás v tej nasledujúcej mohli osobne povzbudiť na všetkých domácich zápasoch."