HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Bilancia sezóny 1989/1990

Lipt. Mikuláš obsadil čestné 4. miesto. Úspešná činnosť, ktorá vzbudzuje úctu. Nebyť zaváhania na začiatku sezóny, mohli hokejisti vykročiť na post najvyšší. Ak meste chce mať dobrý hokej, musí sa o to pričiniť.

Forma prišla včas

Povedzme úprimne, že hokejistom Partizána L. Mikuláš stačilo málo, aby mohli oveľa výraznejšie konkurovať Nitre a Slovanu. Ich situáciu však značne zamotalo 6 prehier a 2 remízy v I. štvrtine súťaže. Získali len 8 bodov, zatiaľ, čo v II. štvrtine 11, a v III. už 12 a vo IV. 17 bodov. Dovedna získali 48 bodov a obsadili v tabuľke SNHL číselne 4. miesto. Zaznamenali 20 víťazstiev, 8 remíz a 16 prehier. Počet gólov 174:151. potencionálnymi strelcami boli Majdek, dal 25 gólov, Hriňák 24 gólov, Uličný a Bella po 16 gólov … Z obrancov Farkaš 8, Bača 6, Koniar a Drengubiak po 5. V Kanadskom bodovaní (gól + nahrávka ) získali (útočníci) Majdek 51 bodov, Hriňák 33, Uličný 31 a z obrancov Farkaš 15, Bača a Koniar po 14 bodov.

Za najlepšie stretnutia, ktoré mali vysokú technickú a hráčsku kvalitu možno, považovať zápasy so Slovanom 2:2 a 2:3, s Popradom 4:2 a s Dubnicou 7:3 a s B. Bystricou 8:3. Vonku to boli obidve stretnutia s Nitrou 2:2 a 3:2, so Slovanom 3:3 a v Prešove 3:3.

Rýchlo našli svoje tempo

Hokejisti Partizána sa v III. a IV. štvrtine nenápadne dostali do centra pozornosti. Postupne sa vydriapali z 8 miesta na 6 aby napokon zakotvili na 4. mieste. Škoda, že sila, ktorá driemala v mužstve bola v prvej časti súťaže minimalizovaná zranením hráčov a nevyjasnením niektorých otázok, ktoré vyplývali z prvoligového štatútu.

Ako videl vývoj tréner Ing. Marián Oravec?

Na začiatku súťaže sme stratili tempo. Od 30. kola sme hrali to, čo je mužstvo v stave produkovať pri optimálnom nasadení. Škoda, že sme v niektorých stretnutiach trpeli na slabé premieňanie šancí. Bol som veľmi rád, že mnohí hráči sa ku koncu sezóny rozohrali do výbornej formy!

Na začiatku sezóny psychika hráčov bola značne ovplyvnená prílišným sebavedomím, ktoré v nich narástlo po získaní titulu majstra I. SNHL za sezónu 1988/1989. Boli tu aj nejasnosti okolo využívania prvoligového štatútu. Hráči očakávali určité výhody. Nepocítili však žiadne. Štatút mal jedinú výhodu, a to pri prestupoch hráčov zo zamestnania, lebo nie vo všetkých podnikoch pochopili, že ide o reprezentáciu Liptova, priestory, sociálne podmienky, tréningový proces, regenerácia, viac času na oddych. Až neskôr, po 10. kole sa veci postupne doriešili.

Tu majú miesto na premýšľanie všetci funkcionári, krútiaci sa okolo hokeja. Je známe, že jedine tam, kde pevné zázemie nevytvára len hokejová šatňa, ale celé mesto, môže mužstvo pomýšľať na výraznejšie výsledky. V Lipt. Mikuáši záslužná práca s mládežou a s vlastnými odchovancami nevyúsťuje do primeranej seniorskej podoby.

Vytrvalí hráči

Uznanie za čestné umiestnenie a za dôstojnú reprezentáciu Liptova patrí celému kolektívu hráčov, ale najviac tým, čo zaznamenali vysoký počet odohratých zápasov. Majdek, Bella, Gažo a Farkaš odohrali všetky – 44, Uličný a Hriňák 43, M. Koniar a M. Droppa 42, Lištiak 41, Bača 40, Cibák Ilenčík Drengubik a Záruba 39, Babura 38, Paukovček 36, Jágerský 33, Muchý 28, Pekračík 26, I. Droppa, Madliak a Rakytiak 25, Strečok 12 …

O úspech mužstva sa pričinili aj členovia tímu, tréneri Ing. M. Oravec a M. Vlaha vedúci mužstva Š. Gavorník, technický vedúci VI. Slovikovský, lekár MUDr. VI. Fábry a masér M. Varga.

Ako ďalej?

Ing. Marián Oravec na otázku povedal:

V mužstve nenastanú výraznejšie zmeny. Študovať do Košíc odíde Ivan Droppa a na vojnu ide Strečok. Do mužstva sa z prezentačnej vojenskej služby vrátil Ilanvský z VTJ Michalovce a Profant z VJT Vyškov. Príde aj Igor Koniar, ktorý hosťuje v ZŽS Martin. Hráčsky kolektív je dobrý a kompaktný. Pôjde len o to, aké podmienky mu dokážeme vytvoriť. Rozhodne aj v nastávajúcej sezóne chceme byť v hornej časti tabuľky I SNHL.

Predseda hokejového oddielu Peter Žitník:

Nová sezóna nebude ľahká. Hokejový oddiel sa stal samostatnou telovýchovnou jednotkou – ŠK – hokej L. Mikuláš. Teraz musíme myslieť po novom. Pôjde nielen o nové štrukturálne zmeny, ale aj o maximálne hospodárenie, vo väčšej miere ako doteraz nám musia pomáhať aj priaznivci hokeja. Založili sme klub priateľov hokeja, spoliehame sa aj na pomoc sponzorov, jednotlivé podniky, závody a družstvá. Ide o to, že ak mesto chce mať hokej, a to na úrovni, musí sa o to tiež pričiniť.

Ladislav Paška Liptov č. 12 – 21. 3. 1990