HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Cieľ mikulášskych hokejistov

Slnko vešia zlaté gobelíny na steny domov. Leto štedro ponúka svoje dobrodenia aj u nás, v Liptove. Uprostred tejto „teplej“ idyly mi v jeden deň nečakane prišlo na um, čo sa asi teraz robí v “hokejovej kuchyni“?

Už prvé informácie ma upokojili. Dvadsaťštyri hráčov seniorského A-mužstva, úspešného účastníka I. SNHL, od 3. mája bolo v plnom prúde letnej prípravy. Z mužstva odišli Ivan Droppa a Miroslav Hriňák (Košice), Juraj Strečok (VZS) a M. Droppa, ale posilnili ho Slavomír Iľavský a Miroslav Bartalský, ktorí prišli z Michaloviec, Miroslav Kalousek z Topoľčian a vrátili sa Ivan Strečok a Igor Koniar.

Letnú prípravu absolvovali: brankári: Ľuboš Babura, Anton Varga a Peter Lepiš. Obrancovia: Pavol Farkaš, Vladimír Drengubiak, Ladislav Bača, Milan Koniar, Rudolf Záruba, Róbert Ilenčík, Miroslav Bartálský, Richard Muchý. Útočníci: Ján Majdek, Ján Uličný, Ján Gažo, P. Paukovček, Ivan Madliak, Milan Lištiak, Ivan Cibák, Slavomír Iľavský, Vladimír Bella, Ivan Strečok, Miroslav Kalousek, Ivan Rakytiak, Igor Koniar.

Letná príprava mala síce svoje zádrhele, ale … Po „rozsobáši“ hokejistov TJ Partizán L. Mikuláš a po zriadení samostatnej jednooddielovej telovýchovnej jednoty Hokejový klub 32 L. Mikuláš (28.3. 1990), je to dobrý a príkladný čin. \r\nPod vedením trénera Ing. Mariána Oravca a asistenta Michala Vlhu, hráči majú motiváciu. Chcú sa prebojovať do I. celoštátnej hokejovej ligy.

Sú rozhodnutí nasledovať Slovan a Nitru. Toto želanie sa iste mnohým priaznivcom hokeja v Liptove bude zdať utopistické. Ak však konfrontujeme niektoré skutočnosti, zistíme, že Mikulášťania boli koncom uplynulej sezóny vo výbornej forme. Keby neboli v I. štvrtine zaznamenali 6 prehier, mohli bezpečne bojovať v prelínanej súťaži. Slovan a Nitra z I. SNHL odišli. Postúpili do I. ligy. Dubnica a Poprad zápasia s formovaním omladeného mužstva. Aj Michalovce a Topoľčany sú „vynovené“ mládežou. Hráči, tréneri aj funkcionári v Liptove vidia, že prišiel ich čas! Naskytla sa ojedinelá šanca, ktorú rozhodne treba využiť!

Mužstvo je technicky vytreté. Vládne v ňom zdravý optimizmus, i keď tento čiastočne narúšajú ekonomické tlaky. Tie zas časom poľavia. Hráčom patrí uznanie, lebo neopustili svoj klub v terajšom zložitom období štrukturálnych a ekonomických zmien. Objektívne pochopili, že po vytvorené vlastne jednoty – Hokejový klub 32 – nezískajú osobitné výhody, ale že sa časom budú musieť aj uskromniť. Napriek tomu sa popustili do roboty. Každý chce na sebe tvrdo pracovať. Postupne sa usilujú optimalizovať kondíciu. Táto vlani, po improvizovanej letnej príprave chýbala, najmä v I. štvrtine.

Letná príprava 1990 trvala do konca júna. Koncom augusta už vidíme hokejistov na ľade. Až do 15.9., kedy sa začne sezóna 1990/1991, budú tu brúsiť útočné hroty a hľadať racionálne obranné systémy.

Hokejistom veľmi záleží na dobrom mene a slávnych tradíciách. Vedia, že hokej v Liptove má tisíce úprimných priaznivcov. A tých nechcú sklamať.

Ladislav Paška LIPTOV č. 27 – 4.7. 1990