HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Dva rôzne metre?

pridané: 20.04.2020

Podali sme podnet voči uzneseniu Výkonného výboru.

Výkonný výbor dňa 15.4.2020 na svojom zasadnutí na odporúčanie Komisie mládeže SZĽH schválil uznesenie, podľa ktorého v tejto sezóne spoznáme v mládežníckych najvyšších súťažiach Extraligy juniorov, 1.ligy juniorov, Extraligy dorastu a 1.ligy dorastu vypadávajúce aj postupujúce mužstvá.

Komisia mládeže na svojom mimoriadnom zasadnutí dňa 25.03.2020 vypracovala dva varianty predčasného ukončenia súťaží v týchto kategóriách.

Variant 1/ Anulovanie sezóny a začatie novej sezóny v rovnakom zložení účastníkov a jednotlivých súťažiach tak, ako začali v nedohratej sezóne 2019/2020 bez postupov a zostupov do sezóny 2020/2021.

Variant 2/ V súťažiach nevyhlasovať a neudeľovať víťazov ani majstrovské tituly, ale len určiť postupujúcich a zostupujúcich na základe postavenia v tabuľkách jednotlivých súťaží tak, ako boli hokejové družstvá umiestnené v momente predčasného ukončenia súťaží.

 

Prijaté uznesenie prišlo aj napriek tomu, že sa súťaže nedohrali.

Tak sa pýtame.

Víťaza ani tituly neudelíme, lebo logicky, súťaže sa nedohrali. Ale určíme zostupujúcich a postupujúcich, lebo ... nech si doplní každý sám.

Toto rozhodnutie zasiahlo naše družstvo v kategórii Extraligy dorastu. Týmto uznesením budú v budúcej sezóne hrať 1.ligu dorastu.

V 1.lige dorastu do konca súťaže „play-out“ zostávalo odohrať ešte 8 kôl, to znamená, že v hre bolo 24 bodov.

Ako sa teda mohli určiť postupujúci do súťaže a zostupujúci zo súťaže, ktorá sa takisto nedohrala? Ako sa k tomu postavia v Ružinove, kde práve ich dorastenci boli v aktívnom boji o postup do Extraligy spolu so Zvolenom? Výkonný výbor určil ako postupujúcich dorastencov Zvolena. Ružinov strácal na svojho súpera z druhého miesta štyri body. Zvolen s Ružinovom sa mali stretnúť vo vzájomnom súboji ešte dvakrát.

Preto tu teraz vôbec nejde o náš dorast, ale o princíp, „princíp rovnosti“, ktorým sa prezentoval prezident zväzu pán Šatan v médiách, keď bol pridelený titul Banskej Bystrici a pán prezident aj Výkonný výbor sa odvolávali práve na tento princíp. Vo vyjadrení o odobraní titulu, v ktorom sa odvolával výkonný výbor na nemožnosť udelenia titulu, bola reč o tom, že sa súťaž nedohrala podľa regúl.


Pýtame sa teda, "princíp rovnosti" sa v tomto prípade vytratil?

Alebo, že by zväz nemal rovnaký meter na všetky svoje kluby, ktoré sú registrované v jeho organizácii ?

Ďalšou zaujímavosťou je, že podnet proti udeleniu titulu Banskej Bystrici podal klub, ktorého družstvo je po tomto rozhodnutí postupujúce do Extraligy dorastu. A v tomto prípade mu to nevadí, že sa súťaže nedohrali a ich družstvo postúpi aj napriek nedokončenej sezóne?

Vyzve pán prezident Šatan, tak ako vyzval Banskú Bystricu, aby sa aj Zvolen vzdal postupu pre ten istý „princíp rovnosti“, nedohratia súťaže?

 

Na záver rekapitulácia všetkých kategórii:

Mladší žiaci (5.ročník, 6.ročník) – súťaže nevyhodnocovať

Starší žiaci (7.ročník, 8.ročník) – súťaže nevyhodnocovať

Liga kadetov – nevyhodnotiť a neudeliť majstrovský titul

1.liga dorastu (K-classic 1.liga dorastu) – nevyhlásiť víťaza , neudeliť titul, URČIŤ LEN POSTUPUJÚCICH A ZOSTUPUJÚCICH

Extraliga juniorov – nevyhlásiť víťaza, neudeliť titul, URČIŤ LEN POSTUPUJÚCICH A ZOSTUPUJÚCICH

Extraliga žien – nevyhodnotiť poradie, neudeliť majstrovský titul

2.liga seniorov – nevyhodnotiť, neoceniť družstvá a postupujúce družstvo NEURČIŤ

Slovenská hokejová liga (1.HL) – družstvá neoceniť, postupujúce družstvo – NEURČIŤ

Tipsport liga – neudeľovať ocenenie „majster“ a ani 2. a 3. miesto

Z tohto vyplýva, že z jedenástich súťaží platí „princíp rovnosti“ v 9 súťažiach, v dvoch súťažiach tento princíp neplatí.

 

A práve pre tieto skutočnosti podávame Podnet na preskúmanie a sťažnosť voči uzneseniu VV SZĽH.

 

Milan Čanky

Generálny manager MHK 32 Liptovský Mikuláš