Logo
Hlavný sponzor
Liptovský Mikuláš - Mesto pre všetkých

Ďalší Olympionik z Mikuláša

pridané: 09.01.2020

Dnes začínajú v Lausanne III. Zimné Olympijské hry Mládeže.

Barbora Kapičáková si oblečie najcennejší dres a bude bojovať o honor najlepších v ľadovom hokeji.

Barbora je odchovankyňa Mikulášskeho hokeja. Rodáčka z Liptova momentálne pôsobí v ŠKP Bratislava, čo je reprezentačný projekt SZĽH v rámci ženskej reprezentácie.

Na mládežníckych hrách, ktoré sa uskutočnia v termíne od 9. do 22. januára, sa zúčastní celkovo 1 800 mladých športovcov zo 70 krajín sveta. V Lausanne budeme mať zastúpenie v jedenástich zo šestnástich športov. Reprezentantov nemáme len v skeletone, rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, severskej kombinácii a v curlingu.

Premiéra netradičného formátu hokeja, v ktorom nás bude reprezentovať Barborka. 

Koncept hokeja 3x3 vznikol preto, že ani Medzinárodný olympijský výbor, ani Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa nestotožňovali s formátom „súťaže zručností”, ktorý bol súčasťou hier mládeže v roku 2012 i 2016. V súťažiach zručností išlo len o „izolované” herné činnosti z ľadového hokeja a nebola to „hra a zábava”. Preto IIHF prostredníctvom svojich komisií prišla s návrhom, ako tento formát zmeniť. Hra 3 na 3 je často využívaná v bežnom tréningovom procese mládeže aj dospelých a je to v podstate hokej na malom ihrisku s jednoduchými pravidlami.

Koncept hier je oproti predchádzajúcim trochu iný. Existujú dve olympijské dediny, jedna je v Lausanne, druhá v St. Moritzi. Gro súťaží sa uskutoční v Lausanne a v okolitých zimných strediskách, no niekoľkých športovcov budeme mať aj v St. Moritzi, vzdialenom 400 km od Lausanne. Tam budú prebiehať súťaže v boboch, skeletone, sánkovaní a rýchlokorčuľovaní. V biatlone, severskej kombinácii a skokoch na lyžiach sa bude pretekať vo francúzskom Les Tuffes.

Hier sa zúčastní celkovo 1 800 športovcov od 15 do 18 rokov zo 70 krajín sveta. Súťažiť sa bude vo ôsmich športoch a v 16 športových odvetviach. Športové odvetvia v Lausanne sú alpské lyžovanie, beh na lyžiach, akrobatické lyžovanie, snoubording, skoky na lyžiach, biatlon, šortrek, ľadový hokej 3x3, sánkovanie, boby, skialpinizmus, skeleton, rýchlokorčuľovanie, severská kombinácia, krasokorčuľovanie a curling.

Všetci v klube držíme palce nielen Barborke, ale všetkým mladým športovcom, ktorí sa zúčastnia III. Olympijských hier Mládeže.

Mikuláš DO TOHO!!!

 

 

Tomáš Paprčka