HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Ďalší Olympionik z Mikuláša

pridané: 09.01.2020

Dnes začínajú v Lausanne III. Zimné Olympijské hry Mládeže.

Barbora Kapičáková si oblečie najcennejší dres a bude bojovať o honor najlepších v ľadovom hokeji.

Barbora je odchovankyňa Mikulášskeho hokeja. Rodáčka z Liptova momentálne pôsobí v ŠKP Bratislava, čo je reprezentačný projekt SZĽH v rámci ženskej reprezentácie.

Na mládežníckych hrách, ktoré sa uskutočnia v termíne od 9. do 22. januára, sa zúčastní celkovo 1 800 mladých športovcov zo 70 krajín sveta. V Lausanne budeme mať zastúpenie v jedenástich zo šestnástich športov. Reprezentantov nemáme len v skeletone, rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, severskej kombinácii a v curlingu.

Premiéra netradičného formátu hokeja, v ktorom nás bude reprezentovať Barborka. 

Koncept hokeja 3x3 vznikol preto, že ani Medzinárodný olympijský výbor, ani Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa nestotožňovali s formátom „súťaže zručností”, ktorý bol súčasťou hier mládeže v roku 2012 i 2016. V súťažiach zručností išlo len o „izolované” herné činnosti z ľadového hokeja a nebola to „hra a zábava”. Preto IIHF prostredníctvom svojich komisií prišla s návrhom, ako tento formát zmeniť. Hra 3 na 3 je často využívaná v bežnom tréningovom procese mládeže aj dospelých a je to v podstate hokej na malom ihrisku s jednoduchými pravidlami.

Koncept hier je oproti predchádzajúcim trochu iný. Existujú dve olympijské dediny, jedna je v Lausanne, druhá v St. Moritzi. Gro súťaží sa uskutoční v Lausanne a v okolitých zimných strediskách, no niekoľkých športovcov budeme mať aj v St. Moritzi, vzdialenom 400 km od Lausanne. Tam budú prebiehať súťaže v boboch, skeletone, sánkovaní a rýchlokorčuľovaní. V biatlone, severskej kombinácii a skokoch na lyžiach sa bude pretekať vo francúzskom Les Tuffes.

Hier sa zúčastní celkovo 1 800 športovcov od 15 do 18 rokov zo 70 krajín sveta. Súťažiť sa bude vo ôsmich športoch a v 16 športových odvetviach. Športové odvetvia v Lausanne sú alpské lyžovanie, beh na lyžiach, akrobatické lyžovanie, snoubording, skoky na lyžiach, biatlon, šortrek, ľadový hokej 3x3, sánkovanie, boby, skialpinizmus, skeleton, rýchlokorčuľovanie, severská kombinácia, krasokorčuľovanie a curling.

Všetci v klube držíme palce nielen Barborke, ale všetkým mladým športovcom, ktorí sa zúčastnia III. Olympijských hier Mládeže.

Mikuláš DO TOHO!!!

 

 

Tomáš Paprčka