HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Tradície, ktoré zaväzujú

V tomto roku si pripomíname 80. Výročie vzniku ľadového hokeja v Liptovskom Mikuláši. Počiatky a celkový vývoj ukazujú, že ľadový hokej má medzi športovými hrami významné postavenie a že počas svojej dlhoročnej existencie si získal priazeň širokého spektra občanov. Zároveň hráči, odchovanci hokeja v našom meste sa stali pozitívnym činiteľom rozvoja slovenského hokeja.

Mikulášska „liaheň“ talentovaných hráčov citeľne obohatila čs. reprezentáciu, v ktorej úspešne pôsobili také osobnosti ako Rastislav Jančuška, Ján Straší, Mojmír Božík, Jerguš Bača, Peter Veselovský a iní. Hráčsky potenciál z Liptova si našiel cestu aj do najvyššej hokejovej súťaže, v ktorej účinkovali alebo účinkujú Otto Okoličányi, Rastislav Jančuška, Ján Starší, Ján Papp, Pavol Urcikán, Jozef Popelář, Vladimír Urban, Pavol Švárny, František Smerčiak, Milan Jančuška, Dušan Ludma, Jerguš Bača, Michal Michálek, Peter Filipovič, Jozef Pethö, Jaroslav Dragan, Milan Profant, Mojmír Božík, Rudolf Záruba, Peter Veselovský, Anton Bartánus, Jaroslav Spodniak, Dušan Halahija, Pavol Paukovček, Miroslav Hriňák, Ivan Droppa, Slavomír Ilavský. Väčšina z nich účinkovala v Bratislave, Košiciach, Poprade, Nitre. Táto bilancia by mala inšpirovať mladých hráčov, aby po vzore predchodcov sa vypracovali na ich úroveň.

Historické medzníky ukazujú že vývoj ľadového hokeja v našom meste prišiel rôznymi etapami. Preto aj názov klubu nebol vždy rovnaký. Hokejový oddiel pod názvom Sokol pôsobil do roku 1939, pod názvom HK do roku 1942. Od tejto doby niesol názov Športový klub, potom krátko bol ŠK Baťa a do roku 1957 Sokol Partizán. Do roku 1969 Iskra, potom znova ŠK až do roku 1975 a znova Partizán až do roku 1990. Od tohto roku má pomenovanie HK 32. Toto premenovávanie klubu malo príčiny predovšetkým v mnohých organizačných zmenách.

Pri príležitosti 80. Výročia vzniku ľadového hokeja v Liptovskom Mikuláši, boli by veľmi radi, keby náš športový stánok – zimný štadión – bol dôstojným kultúrnym prostredím, v ktorom nielen hráči, ale aj fanúšikovia nájdu príjemné a estetické prostredie. Pevne veríme, že počet návštevníkov pri stretnutiach I. HL sa bude neustále zvyšovať. Máme kvalitný hráčsky potenciál, nadšených a obetavých, technicky vyspelých hokejistov, ktorí chcú v plnom rozsahu aj naďalej šíriť dobré meno mikulášskeho hokeja.