HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Na slovíčko s Michalom Valentom

pridané: 15.06.2022

Spomínaš si na svoje hokejové začiatky? Kto Ťa priviedol k hokeju, kde si hokejovo vyrastal, prečo si si vybral práve brankársky post?

"No úprimne, už je to pekne dávno. K hokeju ma priviedli moji rodičia. Bolo to v Martine, keď som mal asi päť rokov. Od tretieho ročníka na základnej škole som brankár. Nechcelo sa mi moc korčuľovať, tak som si myslel, že to bude ľahšie, ale časom som prišiel na to, že som sa celkom dosť mýlil. Ale vôbec to neľutujem."

Keby si v skratke opísal svoju brankársku cestu.
"Od prípravky až po juniorku som hrával v rodnom Martine. Po MS18 som podpísal  kontrakt so Spartou Praha a v Čechách som zostal desať rokov s jednou malou zastávkou v USA. V Čechách som obliekal dres Berouna, Třebíče, Havířova, Mladej Boleslavy a potom som sa vrátil na Slovensko do Nitry, kde som strávil tri sezóny, posledným mojím pôsobiskom sa stal na päť sezón hokejový klub Dukla Trenčín."
 
Čo považuješ za svoj najväčší úspech v doterajšej športovej kariére?
"Z tímového hľadiska považujem za svoj najväčší úspech titul z Nitry, druhé miesto s Duklou Trenčín a v neposlednom rade postup s Mladou Boleslavou do extraligy. Z osobného hľadiska je to asi to, že ma hokej stále moc baví, napĺňa a, že sa mu môžem stále naplno venovať."
 
Posledných 5 sezón si pôsobil v Dukle Trenčín, je to pomerne dlhé obdobie...ako by si zhodnotil svoje pôsobenie v drese Trenčína? 
"Na pôsobenie v Dukle budem veľmi rád spomínať, najmä na prvé dve sezóny, ktoré boli super. Boli sme skvelá partia, darilo sa nám na ľade a všetko klapalo. Mrzí ma, že sa nám nakoniec nepodarilo získať titul, ku ktorému sme boli naozaj veľmi blízko. Škoda, že v tých ďalších sezónach sme nedokázali nadviazať na predošlé výkony."
 
Po sezóne 2021/2022 sa vaše cesty rozišli, určite si mal viacej ponúk, prečo si sa rozhodol práve pre Liptovský Mikuláš?
"Po minulej sezóne som cítil, že prišiel čas na zmenu aj keď to nebolo úplne ľahké rozhodnutie. S Brankom Radivojevičom sme si povedali svoje plány a korektne sme sa rozišli, čo si veľmi cením. Ponúk do novej sezóny mi prišlo viac, za čo som bol rád, lebo vždy je lepšie, keď má človek z čoho vyberať. Pre Liptovský Mikuláš zavážil hlavne prístup vedenia klubu, veľmi pozitívne jednanie a vízia toho, že klub sa chce zlepšovať a posunúť sa vyššie. Je to pre mňa motivujúce, mám rád nové výzvy. Ja verím, že sa nám to podarí. Skladba mužstva vyzerá dobre, ale rozhodujúce bude, urobiť dobrú partiu, to je niekedy dôležitejšie, ako mať v tíme hviezdy. Hrať srdcom a bojovať, tak sa dá spraviť úspech."
Ako vyzerá Tvoja letná príprava?
"Pripravujem sa podľa individuálneho plánu v Trenčíne, tak ako po minulé roky. Posilňovňa, bicykel a, keď je možnosť tak samozrejme na ľade." 
 
Čo očakávaš od novej sezóny v novom drese, a čo hovoríš na skladbu kádra Liptovského Mikuláša?
"Verím, že sa nám podarí posunúť na vyššie priečky, aby sme mali šancu bojovať o play-off. Verím, že budeme dobrá partia v kabíne a budeme hrať dobrý hokej. Ja osobne mám veľkú motiváciu, teším sa na prácu s novými ľuďmi a na nových fanúšikov."
 
Rozmýšľal si niekedy nad tým, čo by si robil, keby si nebol profesionálnym hokejovým brankárom a čo by si chcel robiť po skončení aktívnej hokejovej kariéry?
"Mojím snom bolo vždy hrať hokej, som rád, že sa mi to splnilo, takže nad tým, čo by som robil iné som moc nerozmýšľal. Čo príde po kariére uvidíme, nejaké plány sú, ale ešte sa nechystám končiť."
 
Čo by si odkázal fanúšikom Liptovského Mikuláša do novej sezóny?
"Moc by som si prial, aby sme dokázali prilákať, čo najviac fanúšikov na zimný štadión, aby nám fandili a stáli pri nás. Aby sa zase mohli tešiť z dobrého hokeja a hlavne výhier. Verím, že sa nám to spoločnými silami podarí."