HC 19 Humenné
HC Košice
HC MIKRON Nové Zámky
HC SLOVAN Bratislava
HC ‘05 Banská Bystrica
HK Dukla Ingema Michalovce
HK DUKLA Trenčín
HK GROTTO Spišská Nová Ves
HK Nitra
HK Poprad
HKM Zvolen
Logo
Logo

Ako strávili vianočné sviatky naši hokejisti?

pridané: 15.01.2022

Juraj Jurík

"Po pár rokoch sa konečne podarilo to, že sme strávili Vianoce pri mojich rodičoch, pretože kvôli deťom sme to tak chceli urobiť, aby si to užili vo veľkom. Tradície u nás sú normálne. Hubová polievka nesmie chýbať, na druhej strane ani z kapra niečo, inak sa podáva losos so šalátom, jeme oblátku s medom  a cesnakom. No a v dnešnej dobe mi príde, že Vianoce sú hlavne o tom aby sa zišla rodina a aby deťom Ježiško niečo doniesol. Chodievame tiež zapáliť sviečky na hroby, aby sme aspoň takto s nimi oslávili Vianoce.  Nový rok sme strávili pri rodičoch mojej ženy, takže sa to takto rozdelilo, rodina je to najdôležitejšie v dnešnej dobe, takže aby sme urobili radosť všetkým.

Arturs Salija 

"Nezáleží na tom kde sme, ale to že sme spolu ako rodina. Zvyčajne oslavujeme Vianoce v januári (ako všetci ortodoxní), takže v podstate Vianoce 24.-26.decembra sú skôr pre deti, na rozmaznanie, lebo dostávajú darčeky dva alebo dokonca tri krát, pretože u nás je tradíciou dávať darčeky aj na Nový rok. Takže tieto Vianoce sú pre nás šancou na ďalšiu oslavu. Tradíciou je stôl plný lahodných jedál. Hlavným jedlom sú zemiaky s bravčovým mäsom a syrom, olivový a krabí šalát a nesmie chýbať šampanské. Santa Claus prichádza za deťmi a deti mu povedia básničku alebo spievajú pesničky. Tradíciou je aj upečenie perníkovej chalúpky a perníkov pre Santa Clausa a samozrejme aj pre nás."

Aleksi Varttinen

"Vianoce som strávil tu v Liptovskom Mikuláši sám a pokojne som oddychoval. Zvyčajne ale Vianoce trávim so svojou rodinou vo Fínsku, kde je oveľa chladnejšie a je aj viac snehu. Vo voľnom čase veľmi rád lyžujem. Lyžovanie ale moc nesledujem, no vašu Petru Vlhovú poznám a čo som videl tak je to skutočná profesionálka a svetová špička."

Sebastian Droppa

"Myslím, že máme tradičné Vianoce ako každá rodina v kruhu najbližších. Naraňakujeme sa, pozeráme nejaké vianočné filmy, zatiaľ čo mama so starkou pripravujú všetko na večer. Okolo šiestej si celá rodina sadneme za stôl a navečeriame sa. Tradíciou je u nás oblátka s medom a cesnak, rozkrojíme jablko. Nasleduje kapustnica a rezeň so zemiakovým šalátom. Na záver nesmú chýbať koláče. Po večeri sa pustíme do rozbaľovania darčekov, posedíme spolu, porozprávame sa popri filme Sám doma. Prvý sivatok vianočný sa presunieme k starým rodičom kde si dáme obed."

Adam Haluška

"Na štedrý deň ráno, hneď keď sa zobudím mi rodičia vinšujú k meninám. Výhoda je mať meniny a Vianoce v jeden deň. Na obed mávame našu špeciálnu vianočnú kapustnicu. Poobede si väčšinou zdriemnem alebo idem popriať pekné sviatky kamarátom. Vždy hodinu pred štedrou večerou sa chodíme s ocinom prejsť do prírody nasať trošku vianočnej atmosféry alebo ideme pozrieť krstnú mamu. Doma zatiaľ mamina chystá večeru. Keď prídeme domov je všetko nachystané. Oblečieme sa do slávnostného a ideme večerať. Po večeri nasleduje moja najobľúbenejšia časť večera - otváranie darčekov. Po tejto príjemnej aktivite pozeráme vianočné filmy a čakáme na polnočnú omšu, kde každý rok chodíme s ocinom - je to naša tradícia. Po omši vždy ideme domov s našim rodinným priateľom Vladkom Hurákom s ktorým si pripijeme na príjemné vianočné sviatky a tak potom spokojne zaspím."

Matej Ilenčík

"Na Štedrý deň vždy ráno raňajkujeme spolu vianočku, ktorú mamina upečie. Potom ideme navštíviť krstných a starých rodičov a okolo obeda sa vraciame naspäť domov. Dáme si len ľahký obed a čakáme pri televízore s rozprávkami a filmami na večeru. Na večeru mávame lososa, rezne a samozrejme šalát. Keď dovečeriame chvíľu sa rozprávame, ideme si umyť zuby a potom už zbehneme do obývačky, kde nás čakajú darčeky. Po rozbalení darčekov vždy pozeráme Popolušku a potom Pelíšky. Tieto sviatky sú pre mňa každým rokom dôležitejšie."

Juraj Dunčko

"Vianoce u nás sú každý rok skoro také isté. Kým mama so starkou sú v kuchyni a pripravujú večeru, tak ja s otcom a bratom ideme na prechádzku, alebo keď sme sa dohodli kamaráti, tak sme si išli zahrať ešte vianočný hokejbal. Medzi naše zvyky patrí aj to, že vždy tesne pred večerou ideme zapáliť sviečky našim starým rodičom, ktorí už nie sú medzi nami. Naša večera začína tak, že si dáme oblátky s medom, nasleduje domáci chlieb s cesnakom, domáca klobása a klasická kaupstnica, potom šalát s rezňom a na konci si ešte dáme opekance s makom. Po večeri prichádzajú na rad darčeky a potom sa všetci spolu rozprávame alebo si pozrieme nejaký film."

Mário Kurali

"Vianočné sviatky trávime tradične v rodičovskom dome v kruhu rodiny. Na Štedrý deň sa od rána postupne pripravuje jedlo, pozerajú sa rozprávky a okolo 17tej hodiny zasadneme k stolu, kde sa pomodlíme, rozdajú sa oblátky s medom, niečo sa povie a podáva sa večera. Potom nasledujú zaužívané návštevy s blízkymi. Silvester je vždy iný, podľa situácie. A keďže toho voľna nebýva veľa, tak väčšinou je to posedenie doma so snúbenicou a kamarátmi. Niečo sa vždy popije, zje a po polnoci robíme ohňostroj ako sa patrí."

Kamil Walega

"Vianoce som strávil doma v Poľsku s rodičmi, sestrou a bratom. Na prvý sviatok vianočný ideme k našej rodine a tam trávime čas. Naša tradícia je taká, že pred jedlom sa pomodlíme, podelíme sa o oblátku a robíme si želania. Na vianočnom stole musí byť vždy červený boršč s haluškami, kapor, kapustnica s haluškami a hubami a zeleninový šalát. Keď dovečeriame zaspievame si vianočné koledy a potom si ideme rozbaliť darčeky. Niekedy ideme aj na polnočnú omšu."

Simon Kalousek

"Vianoce u nás sú každý rok viac menej rovnaké. Trávim ich doma s rodičmi a snažíme sa čo najviac si oddýchnuť a užiť vianočnú atmosféru. Nejaké špeciálne zvyky nemáme, ale každý rok 25. decembra sa stretáva celá rodina u starých rodičov a trávime deň u nich."

Fedor Feherpataky

"Prípravy na štedrý večer sa začínajú už ráno, kedy pripravujeme zemiakový šalát, varíme kapustnicu a ja staviam stromček. Pred večerou chodíme na cintorín zapáliť sviečku našim blízkym, ktorí už nie sú s nami, aby sme boli spolu aspoň takto symbolicky. Štedrá večera začína tradične modlitbou a slávnostným prípitkom. Pod obrusom máme vždy peniaze, aby ďalší rok bol štedrý. Nesmie chýbať ani prázdne miesto pre tých, ktorí už s nami bohužiaľ nemôžu byť. Ako predjedlo máme oblátky s medom. Potom máme opekance s makom, kapustnicu a samozrejme rybu so šalátom. Po večeri si rozdáme darčeky a pozeráme vianočné rozprávky. Pre mňa, ale Vianoce len začínajú, nie je to len jeden večer. Je to čas, kedy sa môžem stretnúť s celou rodinou, čo si veľmi vážim. Preto prvý a druhý sviatok vianočný trávim so svojou sestrou, tetou, krstnou, bratrancami, sesternicami a aj s priateľkynou rodinou."

Petr Obdržálek

"Tým, že som bol doma len jeden deň, tak sme trávili Vianoce aj s rodičmi, ktorí sa k nám večer pripojili. Z vianočných tradíc sme tento rok púšťali loďky z orechových škrupín, rozkrajovali sme jablko. Na večeru bol klasicky kapor so šalátom a pri stromčeku sme zaspievali koledy."

Michal Uhrík

"Výzdoba stromčeka u nás začína na Mikuláša, púšťame si vianočné pesničky a varíme si punč. 23. decembra začína príprava na sviatky robením šalátu a tento rok aj vaječného likéru. 24. decembra chodíme k mojim rodičom, to je tradícia a rozdáme si darčeky. Neviem prečo ježiško k nám chodí ráno, ale máme to tak, ako si pamätám. laugh Potom prídeme domov a začnem variť Liptovskú kyslú polievku a rezne. Večer k nám na večeru tento rok prišli moji rodičia. Po oblátke rozkrojíme jablko a všetci sa spolu navečeriame. Potom si synček rozbalil pár darčekov a užívali sme si atmosféru Vianoc. Na prvý sviatok vianočný chodíme k manželkinej rodine."

Martin Krempaský

"Myslím si, že naše Vianoce nie sú o nič zvláštnejšie ako u iných rodín na Slovensku. Snažíme sa ich stráviť v kruhu najbližších. Väčšinou s babkou a dedkom. Večeru samozrejme chystá mamka. Ja s bratom a otcom vtedy radšej doma nezavadziame. Keď sme boli malí, tak nás otec brával hrať hokej na zamrznuté jazero. Keďže teraz už taká zima nie je, tak sa nám o nejaký program vždy postará, aby to bolo zaujímavé. My už len prídeme na hotové. Samozrejme nejaké veci pomôžeme, napríklad prestrieť stôl, ozdobiť stromček. Na večeru máme vždy kapustnicu, rybu, zemiakový šalát. Po dobrej večery v našej rodine musí byť dezert a tým sú bobaľky. Po večeri sa zhromaždíme v obývačke a pozeráme rozprávky. Silvester trávime už každý po svojom s kamarátmi."